Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Odjeli u Tužilaštvu BiH

Odjel I (Posebni odjel za ratne zločine)

Odjel I (Posebni odjel za ratne zločine)

Posebni odjel za ratne zločine formiran je nakon donošenja paketa zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH u decembru 2004. godine, a koji su bili nužni da bi se predmeti sa MKSJ-a mogli procesuirati pred domaćim pravosudnim institucijama, kao i da bi se mogla preuzeti uloga Jedinice za pravila puta MKSJ-a koja je do svog zatvaranja pregledavala predmete ratnih zločina prije nego što domaći sudovi donesu odluku o lišenju slobode osumnjičenih za ratne zločine počinjene za području Bosne i Hercegovine. Odjel za ratne zločine je odgovoran za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH počeo je sa radom 09. marta 2005. godine, a inauguraciji su prisustvovali mnogi zvaničnici bosanskohercegovačkog  pravosuđa, Haškog suda i međunarodne zajednice.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH radi na nekoliko vrsta predmeta:

·    Predmeti koje Haški tribunal ustupa domaćem pravosuđu u skladu s Pravilom 11bis svojih Pravila o postupku i dokazima.  To su predmeti u kojima je Tribunal potvrdio optužnicu, ali nije započeo suđenje, no sudsko vijeće Tribunala donijelo je pravosnažnu odluku da se predmet ustupi domaćem pravosuđu na dalje postupanje.

Predmeti 11bis, čije je prosljeđivanje počelo 2005. godine, su u narednim godinama pravosnažno okončani protiv svih osoba i završeni su osuđujućim presudama.

·    Predmeti Kategorije 2 iz Tužilaštva Haškog tribunala u kojima je Tribunal sproveo istragu, ali nije podigao optužnicu.

U ovim predmetima tužilačke odluke su donesene do kraja 2015. godine.

·    Svi predmeti koji su započeti u Tužilaštvu BiH nakon formiranja Posebnog odjela za ratne zločine.

Na datum 01.06.2016. godine, Posebni odjel za ratne zločine podigao je optužnice protiv ukupno 606 osoba koje se terete za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čime je Tužilaštvo BiH postalo institucija sa najvećim brojem optuženih u međunarodnim okvirima, nakon 2. svjetskog rata i  tribunala u Nirnbergu i Tokiju.

Organizaciona struktura

ODJEL I

(Posebni odjel za ratne zločine)

RUKOVODILAC ODJELA I ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA

ODSJEK  I                           ODSJEK II                           ODSJEK III

Odsjecima rukovode šefovi odsjeka, a u svakom odsjeku radi od 8-12 tužilaca.*

Svojim radom odsjeci pokrivaju različita teritorijalna područja u Bosni i Hercegovini.

*Zbog obimnosti predmeta tužioci se mogu rasporediti na druge predmete, a tužioci iz drugih odjela mogu biti zaduženi predmetima u slučaju potrebe.

 

 

ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA I RUKOVODILAC ODJELA

 


Odsjek I

Sarajevo, dio Istočne Bosne uključujući Foču, Hercegovina i dolina Neretve

 


Odsjek II

Sjeverozapadna Bosna, dio Posavine i Srednja Bosna


Odsjek III

Istočna Bosna, dio Posavine, Srebrenica

PREDMETI EKSHUMACIJE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zajedno sa novoosnovanim Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnom komisijom za nestale osobe prepoznalo problem stvarne nadležnosti u izvršenju radnji ekshumacija okružnih i kantonalnih tužilaštava tokom 2008. godine. Na sastanku održanom dana 28.10.2008. godine u organizaciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na kojem su bili prisutni glavni tužilac Tužilaštva BiH, glavni tužilac Tužilaštva FBiH, glavni tužilac Tužilaštva RS-a, glavni tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, te predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodne komisije za nestale osobe, postignut je dogovor da u narednom periodu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprima sve informacije vezane za nestale osobe, a gdje se ukaže potreba za izvršenje ekshumacije da upućuje Sudu Bosne i Hercegovine zahtjeve za izdavanje naredbi za ekshumaciju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH donio je odluku da se počev od 01.01.2011. godine svi zahtjevi i svi predmeti ekshumacije i reekshumacije rješavaju u Tužilaštvu BiH i preko Suda BiH. Na ovaj način bit će konačno ispoštovane odredbe  Zakona o krivičnom postupku BiH o stvarnoj i mjesnoj nadležnosti za postupanje u predmetima ekshumacija osoba stradalih posljedicama krivičnih djela ratnih zločina.

U Tužilaštvu BiH preduzete su odgovarajuće mjere na pripremi svih tehničkih i logističkih uslova radi realizacije budućih zahtjeva za ekshumacije. Akutni problem - pomanjkanje prostora, reflektuje se i na ovu sferu aktivnosti Tužilaštva, s obzirom da se može očekivati povećanje materijalne dokumentacije i dokaza nastalih izvršenjem ovih naredbi, a u budućem periodu će se pohranjivati u spisima i arhivi Tužilaštva.


Štampaj

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

10. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
22.10.2021. - ODUZETE KRIJUMČARENE CIGARETE U VRIJEDNOSTI OD 50 000 KM
22.10.2021. - NA PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA BiH I NA OSNOVU NAREDBE SUDA BiH IZVRŠENA JE EKSHUMACIJA NA PODRUČJU ROGATICE
22.10.2021. - Saopštenje za javnost

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA