Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

O Tužilaštvu

Poruke prethodnih glavnih tužilaca

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

Prije svega želim da se zahvalim Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na ukazanom povjerenju i mom izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Ovom prilikom građanima Bosne i Hercegovine i pravosudnoj javnosti poručujem da ću dužnost koja mi je povjerena obavljati odgovorno, profesionalno i u skladu sa etičkim i pravosudnim standardima uspostavljenim u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u svom radu u narednom periodu imaće značajne prioritete koji će se odnositi na povećanje broja optužnica, intenzivniji i efikasniji rad i krivično gonjenje počinitelja vrlo ozbiljnih krivičnih djela. Naši prioriteti biće i poboljšanje saradnje između svih agencija za sprovođenje zakona, kao i stvaranje potrebnih uslova za što efikasniji rad tužilaštva.

Naši prioriteti u narednom periodu biće slijedeći:

- RATNI ZLOČINI

Kada je riječ o radu Posebnog odjela za ratne zločine, prioriteti u radu na predmetima ratnih zločina biće povećanje broja optužnica, kao i brže i efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, a istovremeno i aktivno učestvovanje na implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
U Tužilaštvu ćemo napraviti realnu procjenu kapaciteta i mogućnosti za efikasan rad i na taj način povećati broj procesuiranih predmeta godišnje.
U Tužilaštvu smo uložili velike napore kada smo za oko 3 godine podigli optužnice protiv više od 100 osoba u predmetima koji su zahtijevali duge i iscrpne istrage.
Ponosni smo na činjenicu da smo početkom našeg rada na predmetima ratnih zločina podigli optužnice u predmetima u kojima su žrtve u BiH pravdu čekale i više od 15 godina.
Naš rad je usmjeren na to da počinioci dobiju zasluženu kaznu, kao i da se žrtve ne osjećaju zaboravljenima. Ovom prilikom želim javno reći da ćemo počinioce krivičnih djela ratnih zločina krivično goniti, gdje god da se nalaze ili skrivaju i da u tom našem poslu nećemo odustati.

- ORGANIZOVANI KRIMINAL

U oblasti organizovanog kriminala, prioritet Tužilaštva BiH će biti rad na tzv. velikim predmetima u kojima su porezne utaje i pranja novca izvršeni u milionskim iznosima.
Nastavit će se aktivnosti na radu predmetа krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija, jer je to naša obaveza u predstojećim evropskim integracijama.
Takođe, očekuje se finalizacija optužnice u predmetu zloupotrebe ličnih dokumenata iz projekta CIPS, koja predstavlja veliki uspjeh policije i pravosuđa na otkrivanju izuzetno ozbiljnih krivičnih djela koja zadiru u sigurnost ličnih podataka i ličnih dokumenata.
Odjel za organizovani kriminal intenzivno radi i na nekoliko predmeta u kojima nam je namjera da razotkrijemo i krivično gonimo pripadnike nekoliko organizovanih kriminalnih grupa i zločinačkih organizacija, a za koje policijski i pravosudni organi imaju saznanja da već duže vrijeme djeluju u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine.
Tužilaštvo će takođe svoj fokus usmjeriti i na otkrivanje i krivično gonjenje sofisticiranih i modernih oblika kriminala koji se odnose na kompjuterske prevare, zloupotrebu elektronskih i bankovnih sistema, kao i krivična djela koja se odnedavno pojavljuju i na našim prostorima a u kojima se kriminalci služe zloupotrebama proizvoda visoke tehnologije, kao što su mobilna i internet komunikacija, GPS navigacioni uređaji itd.

Bosna i Hercegovina se, prema procjenama kriminalista, nalazi na području tzv. “Balkanske rute“ kojom se narkotička sredstva, oružje, ilegalni imigranti i različite robe krijumčare prema zemljama Zapadne Evrope i zbog toga je potrebna značajna aktivnost kako tužilaštava, tako i svih ostalih policijskih i sigurnosnih agencija na razotkrivanju i krivičnom gonjenju počinilaca krivičnih djela koji često djeluju i u međunarodnim lancima, na području nekoliko zemalja.

- OPŠTI KRIMINAL, MEĐUNARODNA SARADNJA I TERORIZAM

U svjetlu globalne prijetnje od terorističkih aktivnosti, ovo tužilaštvo već je pokrenulo aktivnosti koje će voditi bržem i efikasnijem otkrivanju, kako opasnosti od terorizma, tako i razotkrivanju finansijera terorizma i lica i organizacija povezanih sa terorističkim djelovanjem.
Tužilaštvo BiH intenzivno prati dešavanja na sigurnosnoj sceni u BiH, regionu i svijetu, i našim radom ćemo se truditi da i svaka potencijalna opasnost od postojanja terorističkih nakana bude otkrivena i strogo kažnjena.
U svom radu nastavljamo i borbu protiv oblika kriminala koje definišu demokratski standardi, kao i uslovi približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, kao što su zaštita autorskih prava i odredbi Zakona o industrijskom vlasništvu, te Zakona o ravnopravnosti polova, a što su takođe krivična djela u nadležnosti Tužilaštva BiH.
I dalje ćemo nastaviti borbu protiv svih oblika kriminala koji ugrožava ekonomsko-monetarni sistem Bosne i Hercegovine, i borit ćemo se protiv krivotvorenja novca, poreznih i carinskih utaja, kao i raznih oblika krijumčarenja.
Takođe, ovom prilikom želim naglasiti da se u svom radu tužilaštvo rukovodi profesionalnim i pravnim standardima i tužilaštvo će, kao i do sada, ostati imuno na bilo kakve pokušaje političkog uticaja ili pritisaka. Tužilaštvo će kao i do sada isključivo raditi na osnovu dokaza i važećih zakona.

Tužilaštvo će i dalje nastaviti da ulaže napore na poboljšanju regionalne i međunarodne saradnje tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona. Zalagat ćemo se za bolju i efikasniju saradnju pravosuđa u regionu, kao i za rješavanje svih otvorenih pravnih pitanja i nedoumica.
Takođe, sprovodit ćemo aktivnosti usmjerene ka približavanju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine institucijama pravosuđa Evropske unije, kao i asocijacijama kao što su EUROPOL i EUROJUST, a sve sa ciljem poboljšanja saradnje i približavanja Bosne i Hercegovine evro-atlantskim integracijama.
Želim da poručim građanima Bosne i Hercegovine da ćemo zajedničkim radom i naporima Tužilaštva BiH i ostalih agencija za sprovođenje zakona nastojati Bosnu i Hercegovini učiniti sigurnijim okruženjem za život svih građana koji u njoj žive, a naročito naše djece i budućih generacija koje dolaze.

S poštovanjem

Milorad Barašin
Glavni tužilac
_____________________________________________________________________________________________

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je sa radom u januaru 2003. godine, kao tužilačka institucija na državnom nivou. Tužilaštvo je nadležno za krivično procesuiranje počinilaca krivičnih djela koja su propisana Krivičnim zakonom BiH.
Tužilaštvo BiH u svom radu procesuira počinioce krivičnih djela ratnih zločina, organizovanog kriminala, privrednog i finansijskog kriminala i korupcije, kao i osobe osumnjičene i optužene za terorizam, trgovinu ljudima, pranje novca, krijumčarenje i ostala krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH.
Od svog osnivanja, kada su u Tužilaštvu radila svega 4 tužioca, pa do danas, kada u Tužilaštvu rade 33 domaća i međunarodna tužioca, ova institucija procesuirala je više desetina predmeta i stotine osoba osumnjičenih i optuženih za najteža krivična djela, a mnogi počinioci osuđeni su na visoke kazne zatvora. Misiju Tužilaštva BiH vidimo kao stalnu borbu protiv najozbiljnijih oblika kriminala, a procesuiranje i kažnjavanje počinilaca kao pouku svima da zločini i nedjela ne mogu proći nekažnjeno.
U Tužilaštvu BiH, marta 2005. godine, uspostavljen je Odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH. Ovaj odjel procesuira predmete ratnih zločina koji su započeti u Bosni i Hercegovini, ali i predmete i istrage koji su već ili će uskoro iz Haškog tužilaštva biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH.
Takođe, u Tužilaštvu postoji Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, kao i Odjel III, koji, između ostalog, procesuira krivična djela terorizma, krijumčarenja, pranja novca itd.
U Tužilaštvu rade domaći i međunarodni tužioci i osoblje, a Tužilaštvo BiH je takođe izradilo i strateški plan rada do 2009. godine, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo postati institucija u kojoj će raditi samo domaće osoblje.
Zbog sve većeg obima predmeta u Tužilaštvu BiH, strateški plan razvoja predviđa povećanje kapaciteta Tužilaštva, kako bi se uspješno moglo odgovoriti na sve veći priliv predmeta.
Treba istaći i podršku koju Tužilaštvo BiH od svog osnivanja dobija od međunarodne zajednice u vidu pomoći i angažmana međunarodnih tužilaca, kao i finansijsku pomoć, bez koje dosadašnji rezultati ne bi mogli biti ostvareni.
Misija i zadatak Tužilaštva BiH je procesuiranje najsloženijih oblika kriminala i kažnjavanje počinilaca, kako bi se bosanskohercegovačko društvo i država učinili što sigurnijim za život svih njenih građana.

S poštovanjem,

Marinko Jurčević
Prvi glavni tužilac


Štampaj

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
18.03.2024. - GLAVNI TUŽILAC, MILANKO KAJGANIĆ, SUDJELOVAO NA SASTANKU STRATEŠKOG FORUMA GLAVNIH TUŽILACA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH
18.03.2024. - GLAVNI TUŽILAC, MILANKO KAJGANIĆ, SUDJELOVAO NA SASTANKU KOORDINACIONOG TIJELA GLAVNIH TUŽILACA U BiH
18.03.2024. - TUŽILAŠTVO BiH I SIPA PROVODE AKCIJU U PREDMETU “INDEX” U VIŠE GRADOVA U BiH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA