Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH

29.11.2022. 14:13
U Tužilaštvu BiH održan je sastanak glavnog tužioca Milanka Kajganića sa tužiocima i saradnicima, sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely), šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johannom Sattlerom i njihovim saradnicima.
  • EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH
  • EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH
  • EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH
  • EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH
  • EVROPSKI KOMESAR ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE POSJETIO TUŽILAŠTVO BiH

S obzirom da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije Zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužilaštva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti, na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Kajganić upoznao je komesara Varhelyja o aktivnostima koje Tužilaštvo BiH provodi u borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, terorizma i svih drugih krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH a koja su u fokusu regionalne i međunarodne saradnje.

Sastanku su prisustvovali i tužioci koji postupaju u predmetima u kojima se ostvaruje međunarodna saradnja sa institucijama Evropske unije, kao i predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, u kojima se ostvaruje saradnja sa strukturama EUROPOLA i partnerskim institucijama iz više zemalja EU.

Glavni tužilac Kajganić na sastanku je istakao važnost povezivanja institucija i agencija za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama iz zemalja EU, kao što su EUROPOL, EUROJUST i dr., kao ključnih instrumenata za uspješnu borbu protiv kriminala.

Komesar Varhely i ambasador Sattler istakli su da strukture EU pružaju podršku Tužilaštvu BiH i jačanju kapaciteta ove institucije od samog početka, izgradnje i opremanja kapaciteta, te osiguranja opreme i resursa koji su potrebni za uspješan rad institucije za provođenje zakona, kao i da su vladavina prava i sigurnost građana među najvažnijim segmentima na putu BiH prema evropskim integracijama.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

02. 2024.
P U S Č P S N
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
 
23.02.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU OSUMNJIČENIH U SKY PREDMETU “KUM”
21.02.2024. - TUŽILAŠTVO BiH, MUP RS I MUP KS REALIZUJU AKCIJU U PREDMETU KODNOG NAZIVA “KUM” SA DOKAZIMA IZ “SKY” I “ANOM” APLIKACIJA
20.02.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET OSOBA ZBOG ORGANIZOVANOG PREKOGRANIČNOG KRIJUMČARENJA  STOKE I TEKSTILNE ROBE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA