Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ

17.02.2021. 13:45
Централне теме састанка односиле су се на оперативна питања из области ексхумација и тражења несталих, те проналазак рјешења за што бржи и ефикаснији рад свих институција укључених у процесе ексхумација и тражења несталих лица.  
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ
  • ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић и замјеник главног тужиоца и руководилац Посебног одјела за ратне злочине Миланко Кајганић, састали су се са представницима Колегија директора  ИНО БиХ, Николом Перишићем и Марком Јуришићем, те званичницима Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) у БиХ, замјеницом шефа Програма за Западни Балкан, Самиром Крехић и регионалном координаторицом за форензику Сандром Шоштарић.                                 

Централне теме састанка односиле су се на активности у области тражења и идентификације несталих лица, те рјешења која ће омогућити што бржи рад ових институција у предметима ексхумација и идентификација, те на тај начин смањити број неидентификованих посмртних остатака, у чему је изузетно битно довршити процес ревизије костурница/мртвачница у складу са извјештајем ICMP-а и препорукама издатим од стране главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ, Институт за нестала лица и ICMP у БиХ имају дугу заједничку сарадњу у процесу тражења и идентификације несталих лица, а представници Тужилаштва БиХ, заједно са запосленицима ИНЛ БиХ и ICMP-а, учествују на процесима ексхумација, тражења и идентификације посмртних остатака, у свим крајевима широм Босне и Херцеговине.

Пандемија Covid 19, као и рестрикција и немогућност путовања и одржавања активности у којима учествује више лица, у прошлој и овој години, значајно су отежале рад институција у овој области, те су били предузети заједнички напори да се техничке потешкоће превазиђу и реализује што већи број активности, наравно, уз поштовање епидемиолошких мјера.

У наредним мјесецима очекује се реализација више активности у процесима ексхумација, те активности заједничког истражног тима TERRA у свим крајевима Босне и Херцеговине, заједно са осталим домаћим и међународним партнерским институцијама и агенцијама, које учествују у активностима на проналаску несталих лица.

У Босни и Херцеговини још увијек се трага за више од 7000 несталих лица, а Тужилаштво БиХ и Посебни одјел за ратне злочине дају приоритет  тражењу и идентификацији несталих, као једном од најважнијих питања у процесуирању предмета ратних злочина и доношења правде породицама жртава.

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

 

ИЗГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НОВЕ ЗГРАДЕ ЗА СМЈЕШТАЈ КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БИХ

Фото галерија

05. 2021.
П У С Ч П С Н
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
07.05.2021. -
07.05.2021. -
07.05.2021. -

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 707 200
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА