Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH

17.02.2021. 13:45
Centralne teme sastanka odnosile su se na operativna pitanja iz oblasti ekshumacija i traženja nestalih, te pronalazak rješenja za što brži i efikasniji rad svih institucija uključenih u procese ekshumacija i traženja nestalih osoba.
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić i zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić, sastali su se sa predstavnicima Kolegija direktora  INO BiH, Nikolom Perišićem i Markom Jurišićem, te zvaničnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH, zamjenicom šefa Programa za Zapadni Balkan, Samirom Krehić i regionalnom koordinatoricom za forenziku Sandrom Šoštarić.                                 

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u oblasti traženja i identifikacije nestalih osoba, te rješenja koja će omogućiti što brži rad ovih institucija u predmetima ekshumacija i identifikacija, te na taj način smanjiti broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka, u čemu je izuzetno bitno dovršiti proces revizije kosturnica/mrtvačnica u skladu sa izvještajem ICMP-a i preporukama izdatim od strane glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, Institut za nestale osobe i ICMP u BiH imaju dugu zajedničku saradnju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, a predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa uposlenicima INO BiH i ICMP-a, sudjeluju na procesima ekshumacija, traženja i identifikacije posmrtnih ostataka, u svim krajevima širom Bosne i Hercegovine.

Pandemija Covid 19, kao i restrikcija i nemogućnost putovanja i održavanja aktivnosti u kojima sudjeluje više osoba, u prošloj i ovoj godini, značajno su otežale rad institucija u ovoj oblasti, te su bili preduzeti zajednički napori da se tehničke poteškoće prevaziđu i realizuje što veći broj aktivnosti, naravno, uz poštovanje epidemioloških mjera.

U narednim mjesecima očekuje se realizacija više aktivnosti u procesima ekshumacija, te aktivnosti zajedničkog istražnog tima TERRA u svim krajevima Bosne i Hercegovine, zajedno sa ostalim domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama i agencijama, koje sudjeluju u aktivnostima na pronalasku nestalih osoba. 


U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za više od 7000 nestalih osoba, a Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine daju prioritet  traženju i identifikaciji nestalih, kao jednom od najvažnijih pitanja u procesuiranju predmeta ratnih zločina i donošenja pravde porodicama žrtava.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

05. 2021.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
07.05.2021. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA I VOJNE OPREME
07.05.2021. - KOLEGIJ POSEBNOG ODJELA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, GOSPODARSKI KRIMINAL I KORUPCIJU, ZAUZEO STAV-TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BIH MOGU U SVIM PREDMETIMA IZ NADLEŽNOSTI TUŽILAŠTVA I SUDA BIH DAVATI POTREBNA UPUTSTVA TUŽILAŠTVIMA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BIH
07.05.2021. - NA PODRUČJU DOBOJA REALIZIRA SE PROCES EKSHUMACIJE POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BIH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA