Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU BiH ZA 2013. GODINU, POZITIVNO SU OCIJENJENI NAPORI I AKTIVNOSTI TUŽILAŠTVA BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

18.10.2013. 18:06
Evropska komisija je objavila Izvještaj o napretku za 2013. godinu, u kojem se značajan dio odnosi na jačanje vladavine prava i reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
  • U IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU BiH ZA 2013. GODINU, POZITIVNO SU OCIJENJENI NAPORI I AKTIVNOSTI TUŽILAŠTVA BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

Tužilaštvo BiH sa zadovoljstvom prihvata ocjene Evropske komisije, u kojima se navodi da je potpisivanjem Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisani u prvoj polovini ove godine, ostvaren značajan napredak u regionalnoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

„Odnosi sa Republikom Srbijom su se poboljšali. Ključni pomak je bilo potpisivanje Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Potpisan je Ugovor o ekstradiciji. Bosna i Hercegovina i Srbija su potpisale Sporazum o readmisiji sa skraćenom procedurom i nekoliko protokola za implementaciju istog, kojim je zamijenjen postojeći sporazum.

Odnosi s Republikom Hrvatskom su se intenzivirali. Važan događaj bio je potpisivanje Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Ratificirani su Ugovor s Hrvatskom o izručenju i Sporazum o saradnji u području odbrane.

Sveukupno gledajući, postignut je dobar napredak u području pravosudne saradnje s drugim zemljama u regiji. Bosna i Hercegovina je nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj saradnji i održavati dobrosusjedske odnose“ - navodi se u Izvještaju.

Također, ocijenjeno je da su aktivnosti Tužilaštva BiH značajno doprinijele ubrzanju procesa ekshumacija u Bosni i Hercegovini.

„Otkako je Tužilaštvo BiH od lokalnih tužilaštava preuzelo odgovornost za provođenje ekshumacija masovnih grobnica, značajno se poboljšala efikasnost procesa iskopavanja, a došlo je i do smanjenja broja neriješenih predmeta. Sve u svemu, u ovom izvještajnom periodu su izvršene 283 ekshumacije, što je za rezultat imalo pronalazak tijela u 179 predmeta. Oko 3270 slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka je pohranjeno u identifikacionim objektima širom Bosne i Hercegovine i njih treba pregledati Tužilaštvo“ - detalj je iz Izvještaja.

U Izvještaju se, u pozitivnom tonu, govori i o predstojećem jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH, za 13 novih tužilaca.

Također, u Izvještaju se pozitivno ocjenjuje jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

„Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Saradnja među agencijama za provođenje zakona se nastavlja, no potrebno je konsolidirati sistem sistematičnije razmjene obavještajnih podataka, te uspostaviti mehanizme koordinacije. Provedeno je dosta uspješnih velikih zajedničkih policijskih operacija, neke od njih u saradnji s nadležnim tijelima iz susjednih zemalja. Međutim, na domaćem nivou, saradnja između policije i tužilaštava zahtijeva strukturna poboljšanja kako bi se garantirao efikasniji završetak takvih aktivnosti u pravosuđu“ - navodi se u Izvještaju.

U Izvještaju se u pozitivnom kontekstu govori i o združenim policijskim akcijama, koje su po nalogu Tužilaštva BiH provođene na cijeloj teritoriji BiH, a u kojima je po nalogu tužilaca, u borbi protiv organiziranog kriminala, na terenu djelovalo i nekoliko stotina policijskih službenika, iz policijskih agencija sa svih nivoa.

„Bosna i Hercegovina je formirala radnu grupu za izradu nove strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i procjenu rizika od organiziranog kriminaliteta (OCTA). Proveden  je niz uspješnih obimnih zajedničkih policijskih akcija. Broj osumnjičenih za organizirani kriminal koji je prijavljen tužilaštvima povećao se za više od 200%.“ - detalj je iz Izvještaja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine poručuje građanima naše zemlje da sa još većim intenzitetom nastavlja aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te procesuiranje predmeta ratnih zločina, sve sa ciljem jačanja vladavine prava u našoj zemlji i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje, na predstojećem putu evropskih integracija.

Izvještaj možete pogledati ovdje.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH
Foto galerija

06. 2024.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
14.06.2024. - GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA VRŠIOCEM FUNKCIJE GLAVNOG TUŽIOCA JAVNOG TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE
13.06.2024. - U GACKU JE U TOKU EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA
12.06.2024. - OSUMNJIČENI U AKCIJI KODNOG NAZIVA “ROLEX” PREDATI TUŽILAŠTVU BiH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA