Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Odjeli u Tužiteljstvu BiH

Odjel II (Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju)

Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju (Posebni odjel II) uspostavljen je formiranjem Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (Tužiteljstvo BiH) u 2003. godini, kada su odjel sačinjavali isključivo međunarodni tužitelji, ovlašteni sukladno tadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o Tužiteljstvu BiH.

Nakon toga Odjel je postepeno popunjavan i domaćim tužiteljima, stručnim suradnicima i ostalim potrebnim osobljem.

Od konca 2010. godine ovaj Odjel je u cijelosti sačinjen od domaćih tužitelja, a od 2011. godine u cijelosti domaći uposlenici rade u Odjelu.  

U nadležnost Posebnog odjela II spada procesuiranje počinitelja kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala i korupcije, sukladno zakonima Bosne i Hercegovine, kao i procesuiranje predmeta terorizma i predmeta nezakonitog priključivanja državljana BiH stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, sukladno izmjenama KZ BiH iz mjeseca lipnja 2014. godine, od kada je priključivanje stranim formacijama i sudjelovanje na stranim ratišitima za državljane BiH propisano kao kazneno djelo.

U nadležnost Posebnog odjela spadaju i kaznena djela korupcije koja se odnose na uposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine, kaznena djela gospodarskog i financijskog kriminala, uključujući kaznena djela porezne utaje, krijumčarenja, carinskih prijevara i pranja novca, te kaznena djela organiziranog kriminala, uključujući ali i ne ograničavajući se na djela međunarodne trgovine drogama, trgovine ljudima i slična kaznena djela propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Glede što učinkovitijeg provođenja istraga, u Posebnom odjelu rad je temeljen na principu formiranja odsjeka koji se sastoje od jednog ili više tužitelja, stručnih suradnika i istražitelja kao i drugog administrativnog osoblja. Tužitelji i njihovi suradnici, po svojim odsjecima u okviru istraga koje provode, procesuiraju kaznena djela korupcije, terorizma, gospodarskog i financijskog kriminala i organiziranog kriminala te ostvaruju blisku suradnju sa odgovarajućim timovima različitih agencija za provedbu zakona u ovisnosti od vrste predmeta na kojima se radi.

U Posebnom odjelu, u punom ili djelomičnom kapacitetu (neki od tužitelja postupaju i u predmetima drugih odjela), angažirano je više od 20 tužitelja.

Odsjeci u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju:

Odsjek za organizirani kriminal i trgovinu ljudima

Odsjek za gospodarski kriminal

Odsjek za korupciju

Odsjek za terorizam

U predmetima u kojima tijekom istrage dođe do lišavanja slobode većeg broja osoba (skupine za organizirani kriminal sukladno članku 1. stavak 20. Kaznenog zakona BiH), mogu raditi zajedno dva ili više tužitelja sa suradnicima, a sa ciljem učinkovitog, blagovremenog i zakonitog okončanja istrage.

U nadležnosti Posebnog odjela, između ostalog, su navedeni predmeti:

- Svi predmeti organiziranog kriminala, organiziranog gospodarskog kriminala iz nadležnosti Tužiteljstva BiH

- Predmeti za kaznena djela terorizma iz članka 201. KZ BiH i kaznena djela financiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202. KZ BiH

- Predmeti za kaznena djela trgovine ljudima iz članka 186. KZ BiH i krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH, kada se radi o 10 ili više krijumčarenih osoba odnosno žrtava trgovine ili koji uključuju izuzetno otegotne ili posebne okolnosti

- Predmeti za kaznena djela protiv gospodarstva i jedinstva tržišta, te kaznena djela iz oblasti carina iz glave XVIII.

- Kaznena djela u svezi korupcije visokih dužnosnika Bosne i Hercegovine i odgovornih osoba s najvišim funkcijama u gospodarskim društvima i drugim pravnim osobama

- Predmeti neovlaštenog prometa opojnih droga i krijumčarenja opojnih droga sa međunarodnim elementima

- Drugi predmeti u svezi sa ostalim kaznenim djelima, a naročito predmeti kaznenih djela protiv gospodarstva i platnog prometa i kaznenih djela počinjenih od strane službene ili ovlaštene osobe kada je kazneno gonjenje od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, zbog okolnosti ili načina na koje je djelo izvršeno, o čemu će odlučiti glavni tužitelj u dogovoru sa rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Na čelu Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju nalazi se tužiteljica Ozrenka Nešković, koja je ujedno i zamjenik glavnog tužitelja.


Ispiši

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

IZGRADNJ I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽITELJSTVA BIH

Foto galerija

10. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
22.10.2021. - ODUZETE KRIJUMČARENE CIGARETE U VRIJEDNOSTI OD 50 000 KM
22.10.2021. - NA PRIJEDLOG TUŽITELJSTVA BiH I NA TEMELJU NAREDBE SUDA BiH IZVRŠENA JE EKSHUMACIJA NA PODRUČJU ROGATICE
22.10.2021. - Priopćenje za javnost

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA