Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Odjeli u Tužiteljstvu BiH

Odjel I (Posebni odjel za ratne zločine)

Odjel I (Posebni odjel za ratne zločine)

Posebni odjel za ratne zločine formiran je nakon donošenja paketa zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH u prosincu 2004. godine, a koji su bili nužni da bi se predmeti sa MKSJ-a mogli procesuirati pred domaćim pravosudnim institucijama, kao i da bi se mogla preuzeti uloga Jedinice za pravila puta MKSJ-a koja je do svog zatvaranja pregledavala predmete ratnih zločina prije nego što domaći sudovi donesu odluku o lišenju slobode osumnjičenih za ratne zločine počinjene za području Bosne i Hercegovine. Odjel za ratne zločine je odgovoran za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Bosne i Hercegovine u razdoblju ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH počeo je sa radom 09. ožujka 2005. godine, a inauguraciji su nazočili mnogi dužnosnici bosanskohercegovačkog  pravosuđa, Haškog suda i međunarodne zajednice.

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH radi na nekoliko vrsta predmeta:

·    Predmeti koje Haški tribunal ustupa domaćem pravosuđu sukladno Pravilu 11bis svojih Pravila o postupku i dokazima.  To su predmeti u kojima je Tribunal potvrdio optužnicu, ali nije započeo suđenje, no sudsko vijeće Tribunala donijelo je pravomoćnu odluku da se predmet ustupi domaćem pravosuđu na daljnje postupanje.

Predmeti 11bis, čije je prosljeđivanje počelo 2005. godine, su u narednim godinama pravomoćno okončani protiv svih osoba i završeni su osuđujućim presudama.

·    Predmeti Kategorije 2 iz Tužiteljstva Haškog tribunala u kojima je Tribunal sproveo istragu, ali nije podigao optužnicu.

U ovim predmetima tužiteljske odluke su donesene do konca 2015. godine.

·    Svi predmeti koji su započeti u Tužiteljstvu BiH nakon formiranja Posebnog odjela za ratne zločine.

Na datum 01.06.2016. godine, Posebni odjel za ratne zločine podigao je optužnice protiv ukupno 606 osoba koje se terete za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čime je Tužiteljstvo BiH postalo institucija sa najvećim brojem optuženih u međunarodnim okvirima, nakon 2. svjetskog rata i  tribunala u Nirnbergu i Tokiju.

Organizaciona struktura

ODJEL I

(Posebni odjel za ratne zločine)

RUKOVODITELJ ODJELA I ZAMJENIK GLAVNOG TUŽITELJA

ODSJEK  I                           ODSJEK II                           ODSJEK III

Odsjecima rukovode šefovi odsjeka, a u svakom odsjeku radi od 8-12 tužitelja.*

Svojim radom odsjeci pokrivaju različita teritorijalna područja u Bosni i Hercegovini.

*Zbog opsežnosti predmeta tužitelji se mogu rasporediti na druge predmete, a tužitelji iz drugih odjela mogu biti zaduženi predmetima u slučaju potrebe.

 

 

ZAMJENIK GLAVNOG TUŽITELJA I RUKOVODITELJ ODJELA

 


Odsjek I

Sarajevo, dio Istočne Bosne uključujući Foču, Hercegovina i dolina Neretve

 


Odsjek II

Sjeverozapadna Bosna, dio Posavine i Srednja Bosna


Odsjek III

Istočna Bosna, dio Posavine, Srebrenica

PREDMETI EKSHUMACIJE

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zajedno sa novoutemeljenim Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnim povjerenstvom za nestale osobe prepoznalo problem stvarne nadležnosti u izvršenju radnji ekshumacija okružnih i kantonalnih tužiteljstava tijekom 2008. godine. Na sastanku održanom dana 28.10.2008. godine u organizaciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na kojem su bili nazočni glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, glavni tužitelj Tužiteljstva FBiH, glavni tužitelj Tužiteljstva RS-a, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, te predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe, postignut je dogovor da u narednom razdoblju Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprima sve informacije vezane za nestale osobe, a gdje se ukaže potreba za izvršenje ekshumacije da upućuje Sudu Bosne i Hercegovine zahtjeve za izdavanje naredbi za ekshumaciju.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH donio je odluku da se počev od 01.01.2011. godine svi zahtjevi i svi predmeti ekshumacije i reekshumacije rješavaju u Tužiteljstvu BiH i preko Suda BiH. Na ovaj način bit će konačno ispoštovane odredbe  Zakona o kaznenom postupku BiH o stvarnoj i mjesnoj nadležnosti za postupanje u predmetima ekshumacija osoba stradalih posljedicama kaznenih djela ratnih zločina.

U Tužiteljstvu BiH poduzete su odgovarajuće mjere na pripremi svih tehničkih i logističkih uvjeta glede realizacije budućih zahtjeva za ekshumacije. Akutni problem - pomanjkanje prostora, reflektira se i na ovu sferu aktivnosti Tužiteljstva, s obzirom da se može očekivati povećanje materijalne dokumentacije i dokaza nastalih izvršenjem ovih naredbi, a u budućem razdoblj će se pohranjivati u spisima i arhivi Tužiteljstva.


Ispiši

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

IZGRADNJ I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽITELJSTVA BIH

Foto galerija

10. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
22.10.2021. - ODUZETE KRIJUMČARENE CIGARETE U VRIJEDNOSTI OD 50 000 KM
22.10.2021. - NA PRIJEDLOG TUŽITELJSTVA BiH I NA TEMELJU NAREDBE SUDA BiH IZVRŠENA JE EKSHUMACIJA NA PODRUČJU ROGATICE
22.10.2021. - Priopćenje za javnost

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA