Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA “BARBADOS”

13.09.2023. 08:55
Aktivnosti se odnose na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migranata.  
  • PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRANA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA “BARBADOS”

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Granične policije BiH realizirali su operativnu međunarodnu akciju kodnog naziva "BARBADOS", usmjerenu na dokumentiranje i sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje u zemlje Europske unije.  

 

Ove aktivnosti odnose se na tri osumnjičene osobe, pripadnike organiziranih kriminalnih skupina,  koje su pod istragom i terete se da su, u razdoblju od više mjeseci ove godine, preko državne granice ilegalno prebacivali migrante, čime je organizirana kriminalna skupina ostvarila značajnu materijalnu korist.

 

Jedan od osumnjičenih je policijski djelatnik MUP-a KS, te je Tužiteljstvo BiH posebno opredijeljeno da pojedinci u policijskim redovima, koji vrše nezakonite radnje, budu procesuirani.

 

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe se terete da su zajedno s ostalim pripadnicima skupine, među kojima su i osobe iz migrantske populacije, sudjelovali u krijumčarenju više stotina migranata, državljana zemalja visokog migracionog rizika, prvenstveno Sirije, Iraka, Irana, Pakistana, Bangladeša i Afganistana, na način da su pronalazili ilegalne migrante na području Republike Srbije koji nisu ispunjavali zakonom propisane uvjete ulaska i boravka na teritorij Bosne i Hercegovine, koje bi dalje krijumčarili prema BiH i zemljama EU.

 

U okviru akcije izvršeni su pretresi na području Sarajeva i Zvornika, sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenog kaznenog djela.

 

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Akcija je rezultat višemjesečnog rada Granične policije BiH pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u ovom predmetu je ostvarena međunarodna suradnja sa nadležnim tijelima Republike Srbije, kao i policijske asocijacije SELEC.

 

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizira aktivnosti koje se odnose na procesuiranje kaznenih djela krijumčarenja migranata u gradovima i područjima diljem Bosne i Hercegovine.

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

  

 

 

Foto galerija

05. 2024.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
14.05.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA TROŠARINSKE ROBE – DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI U KOLIČINI OD OKO 2,8 TONA
14.05.2024. - GLAVNI TUŽITELJ I DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA KOLEGIJEM RAVNATELJA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE BiH I PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE - ICMP U BiH
10.05.2024. - DRŽAVLJANIN PAKISTANA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA