Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH

17.02.2021. 13:45
Središnje teme sastanka odnosile su se na operativna pitanja iz oblasti ekshumacija i traženja nestalih, te pronalazak rješenja za što brži i učinkovitiji rad svih institucija uključenih u procese ekshumacija i traženja nestalih osoba.
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (INO) BiH I ICMP-a u BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić i zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić, sastali su se sa predstavnicima Kolegija ravnatelja  INO BiH, Nikolom Perišićem i Markom Jurišićem, te dužnosnicima Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih (ICMP) u BiH, zamjenicom šefa Programa za Zapadni Balkan, Samirom Krehić i regionalnom koordinatoricom za forenziku Sandrom Šoštarić.                                 

Središnje teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u oblasti traženja i identifikacije nestalih osoba, te rješenja koja će omogućiti što brži rad ovih institucija u predmetima ekshumacija i identifikacija, te na taj način smanjiti broj neidentificiranih posmrtnih ostataka, u čemu je izuzetno bitno dovršiti proces revizije kosturnica/mrtvačnica sukladno izvješću ICMP-a i preporukama izdatim od strane glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, Institut za nestale osobe i ICMP u BiH imaju dugu zajedničku suradnju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, a predstavnici Tužiteljstva BiH, zajedno sa uposlenicima INO BiH i ICMP-a, sudjeluju na procesima ekshumacija, traženja i identifikacije posmrtnih ostataka, u svim krajevima diljem Bosne i Hercegovine.

Pandemija Covid 19, kao i restrikcija i nemogućnost putovanja i održavanja aktivnosti u kojima sudjeluje više osoba, u prošloj i ovoj godini, značajno su otežale rad institucija u ovoj oblasti, te su bili poduzeti zajednički napori da se tehničke poteškoće prevaziđu i realizira što veći broj aktivnosti, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

U narednim mjesecima očekuje se realizacija više aktivnosti u procesima ekshumacija, te aktivnosti zajedničkog istražnog tima TERRA u svim krajevima Bosne i Hercegovine, zajedno sa ostalim domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama i agencijama, koje sudjeluju u aktivnostima na pronalasku nestalih osoba. 


U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za više od 7000 nestalih osoba, a Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine daju prioritet  traženju i identifikaciji nestalih, kao jednom od najvažnijih pitanja u procesuiranju predmeta ratnih zločina i donošenja pravde obiteljima žrtava.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
15.04.2024. -
15.04.2024. -
10.04.2024. - STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U MOSTARU POSJETILI TUŽITELJSTVO BiH

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA