Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

24.04.2014. 15:37
Veleposlanik Knut Vollebaek, komesar Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), posjetio je Tužiteljstvo BiH i sastao se sa glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem.
  • GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

Na sastanku je razgovarano o procesu traženja i identifikacije osoba nestalih tijekom rata u BiH.

S obzirom da se u našoj zemlji traga za još oko 7.000 nestalih osoba, te da je pronalazak i identifikacija nestalih vrlo važan proces i dokazni materijal u predmetima ratnih zločina, glavni tužitelj je istakao da institucije u BiH moraju uložiti maksimalne napore u ovom segmentu, te da je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Glavni tužitelj je upoznao veleposlanika Vollebaeka sa jačanjem kapaciteta Tužiteljstva BiH, osobito u Posebnom odjelu za ratne zločine, te da se u ovoj godini očekuju bolji rezultati u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, istakao je da Tužiteljstvo ulaže maksimalne napore prigodom ekshumacije, pronalaska i identifikacije nestalih osoba, te da je Tužiteljstvu potrebna pomoć međunarodne zajednice u ovom procesu.

Veleposlanik Vollebaek i ravnateljica ICMP-јa u BiH Kathryne Bomberger su istakli da su u BiH do sada pronađene i identificirane oko 23.000 od ukupno oko 30.000 nestalih osoba, što je ogroman obavljeni posao u ovom segmentu, te da će se aktivnosti traženja i identifikacije nestalih osoba nastaviti i ubuduće.

Predstavnici ICMP-ja u BiH su istakli da će se ove aktivnosti nastaviti provoditi radi realizacije ekshumacija naročito kompliciranih i velikih masovnih grobnica i što brže identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Istaknuto je da su aktivnosti u svezi s pronalaskom i identifikacijom žrtava iz masovne grobnice Tomašica u proteklim mjesecima zahtijevale veliki angažman Tužiteljstva BiH i ICMP-ja u BiH, što je primjer njihove aktivne suradnje i požrtvovanosti u ovom poslu.

Na sastanku je razgovarano i o procesu revizije posmrtnih ostataka u 11 mrtvačnica, od kojih je revizija završena u Mostaru i Nevesinju, a trenutačno se radi u Goraždu, nakon čega će se pristupiti reviziji preostalih 8 mrtvačnica, uključujući Visoko i Tuzlu, gdje se nalazi najveći broj posmrtnih ostataka.

U ovom procesu, koji će se aktivno obavljati u narednom razdoblju, bit će potrebna velika pomoć međunarodne zajednice kako bi se izvršila identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Na sastanku je istaknuto i to da će se pokušati doći do novih lokacija masovnih grobnica u BiH uz pomoć satelitskih snimaka.

Dužnosnici ICMP-ja su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima za uspostavu vladavine prava te procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima vezanim za proces ekshumacija na terenu i identifikaciju nestalih osoba, u kojima djelatnici Tužiteljstva BiH svakodnevno sudjeluju na više lokacija, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA