Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U IZVJEŠĆU EUROPSKOG POVJERENSTVA O NAPRETKU BiH ZA 2013. GODINU, POZITIVNO SU OCIJENJENI NAPORI I AKTIVNOSTI TUŽITELJSTVA BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

18.10.2013. 18:06
Europsko povjerenstvo je objavilo Izvješće o napretku za 2013. godinu, u kojem se značajan dio odnosi na jačanje vladavine prava i reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
  • U IZVJEŠĆU EUROPSKOG POVJERENSTVA O NAPRETKU BiH ZA 2013. GODINU, POZITIVNO SU OCIJENJENI NAPORI I AKTIVNOSTI TUŽITELJSTVA BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

Tužiteljstvo BiH sa zadovoljstvom prihvata ocjene Europskog povjerenstva, u kojima se navodi da je potpisivanjem Protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisani u prvoj polovici ove godine, ostvaren značajan napredak u regionalnoj suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

„Odnosi sa Republikom Srbijom su se poboljšali. Ključni pomak je bilo potpisivanje Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Potpisan je Ugovor o ekstradiciji. Bosna i Hercegovina i Srbija su potpisale Sporazum o readmisiji sa skraćenom procedurom i nekoliko protokola za implementaciju istog, kojim je zamijenjen postojeći sporazum.

Odnosi s Republikom Hrvatskom su se intenzivirali. Važan događaj bio je potpisivanje Protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Ratificirani su Ugovor s Hrvatskom o izručenju i Sporazum o suradnji u području obrane.

Sveukupno gledajući, postignut je dobar napredak u području pravosudne suradnje s drugim zemljama u regiji. Bosna i Hercegovina je nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj suradnji i održavati dobrosusjedske odnose“ - navodi se u Izvješću.

Također, ocijenjeno je da su aktivnosti Tužiteljstva BiH značajno doprinijele ubrzanju procesa ekshumacija u Bosni i Hercegovini.

„Otkako je Tužiteljstvo BiH od lokalnih tužiteljstava preuzelo odgovornost za provođenje ekshumacija masovnih grobnica, značajno se poboljšala učinkovitost procesa iskopavanja, a došlo je i do smanjenja broja neriješenih predmeta. Sve u svemu, u ovom izvještajnom razdoblju su izvršene 283 ekshumacije, što je za rezultat imalo pronalazak tijela u 179 predmeta. Oko 3270 slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka je pohranjeno u identifikacionim objektima širom Bosne i Hercegovine i njih treba pregledati Tužiteljstvo“ - detalj je iz Izvješća.

U Izvješću se, u pozitivnom tonu, govori i o predstojećem jačanju kapaciteta Tužiteljstva BiH, za 13 novih tužitelja.

Također, u Izvješću se pozitivno ocjenjuje jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

„Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Suradnja među agencijama za provedbu zakona se nastavlja, no potrebno je konsolidirati sustav sistematičnije razmjene obavještajnih podataka, te uspostaviti mehanizme koordinacije. Provedeno je dosta uspješnih velikih zajedničkih policijskih operacija, neke od njih u suradnji s nadležnim tijelima iz susjednih zemalja. Međutim, na domaćoj razini, suradnja između policije i tužiteljstava zahtijeva strukturna poboljšanja kako bi se garantirao učinkovitiji završetak takvih aktivnosti u pravosuđu“ -navodi se u Izvješću.

U Izvješću se u pozitivnom kontekstu govori i o združenim policijskim akcijama, koje su po nalogu Tužiteljstva BiH provođene na cijelom teritoriju BiH, a u kojima je po nalogu tužitelja, u borbi protiv organiziranog kriminala, na terenu djelovalo i nekoliko stotina policijskih djelatnika, iz policijskih agencija sa svih razina.

„Bosna i Hercegovina je formirala radnu skupinu za izradu nove strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i procjenu rizika od organiziranog kriminaliteta (OCTA). Proveden  je niz uspješnih opsežnih zajedničkih policijskih akcija. Broj osumnjičenih za organizirani kriminal koji je prijavljen tužiteljstvima povećao se za više od 200%.“ - detalj je iz Izvješća.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine poručuje građanima naše zemlje da sa još većim intenzitetom nastavlja aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te procesuiranje predmeta ratnih zločina, sve sa ciljem jačanja vladavine prava u našoj zemlji i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje, na predstojećem putu europskih integracija.

Izvješće možete pogledati ovdje.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH 

Foto galerija

05. 2024.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
29.05.2024. - GLAVNI TUŽITELJ SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI TUŽITELJA U TESLIĆU
28.05.2024. - OPTUŽENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA UKUPNO 4 GODINE ZATVORA
28.05.2024. - GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA VELEPOSLANIKOM REPUBLIKE FINSKE

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA