Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH

22.04.2013. 15:35
Na sastanku je razgovarano o međunarodnoj potpori u okviru projekta IPA-2, aktivnostima na povećanju kapaciteta Tužiteljstva BiH, te mogućoj pomoći donatora u provedbi potrebnih aktivnosti.
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽITELJ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA IZASLANSTVA EUROPSKE UNIJE U BiH

Glavni tužitelj Salihović sastao se sa timom Izaslanstva EU u BiH koji su sačinjavali gospodin Holger Schroeder, gospodin Severin Strohal i gospođa Una Kelly.

Na sastanku je razgovarano o IPA projektu Europske unije u okviru kojeg se realizira pomoć institucijama u BiH, osobito u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i IPA-2 projektu, koji će biti realiziran od 2014-2020. godine, u okviru kojeg je također planirana potpora pravosudnim institucijama sa akcentom na borbi protiv korupcije.

Razlog ovog sastanka bio je nastavak prethodnih dijaloga po pitanjima operativnog aspekta pomoći Tužiteljstvu BiH kroz projekte Izaslanstva Europske unije u BiH.

Istaknuto je da će neke od prioritetnih aktivnosti u budućnosti biti osiguranja kapaciteta, povećanje broja tužitelja te intenzivniji rad i angažiranje na procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima pomoći međunarodnih donatora u procesu jačanja institucije Tužiteljstva BiH u ljudskim i materijalnim kapacitetima radi što učinkovitijeg rada na predmetima i jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama.

Glavni tužitelj je istakao da procjene ukazuju da bi na postojeći broj predmeta u Tužiteljstvu BiH, prema međunarodnim standardima, za rad ove pravosudne institucije trebalo 240 tužitelja, kako bi se okončali predmeti ratnih zločina. „Svjesni smo da toliki broj tužitelja ne možemo imati, ali povećanje za 20 tužitelja umnogome bi ubrzalo procesuiranje predmeta“ - istakao je Salihović.

Na sastanku je istaknuta potreba da Tužiteljstvo BiH i Sud BiH djeluju u koordinaciji i dogovoru u navedenim aktivnostima, jer je povećanje kapaciteta i rada u jednoj instituciji povezano sa povećanjem broja predmeta u obje institucije.

Također, bitno je istaći i da je u Pravilniku Tužiteljstva BiH, koji je usvojen na sjednici VSTV-a 19. 04. 2013. godine, predviđeno povećanje kapaciteta istražitelja i stručnih suradnika u Tužiteljstvu BiH kako bi se ubrzao rad na istragama u kaznenim predmetima ratnih zločina, a što je sukladno preporukama strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH.

Povećanje broja istražitelja i stručnih suradnika koji rade zajedno sa tužiteljima, u velikoj mjeri će povećati učinkovitost rada na predmetima jer procesi istraga zahtijevaju puno vremena i aktivnosti kako bi se mogla donijeti tužiteljska odluka.

Tužiteljstvo BiH ističe da će planirano povećanje kapaciteta, te preseljenje u novu zgradu u kojoj će Tužiteljstvo samostalno funkcionirati, uveliko doprinijeti učinkovitijem radu na predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH







 

Foto galerija

07. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
12.07.2024. - PREGLED VAŽNIJIH AKTIVNOSTI 8-12.7.2024. GODINE
10.07.2024. - POTPISAN PROTOKOL O MEĐUSOBNOJ SURADNJI TUŽITELJSTVA BiH I VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA CRNE GORE
09.07.2024. - PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA