Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Odjeli u Tužilaštvu BiH

Odjel I (Posebni odjel za ratne zločine)

Posebni odjel za ratne zločine formiran je nakon donošenja paketa zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH u decembru 2004. godine, a koji su bili nužni da bi se predmeti sa MKSJ mogli procesuirati pred domaćim pravosudnim institucijama, kao i da bi se mogla preuzeti uloga Jedinice za pravila puta MKSJ koja je do svog zatvaranja pregledavala predmete ratnih zločina prije nego što domaći sudovi donesu odluku o lišenju slobode osumnjičenih za ratne zločine počinjene za području Bosne i Hercegovine. Odjel za ratne zločine je odgovoran za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BIH počeo je sa radom 09. marta 2005. godine, a na inauguraciji su prisustvovali mnogi dužnosnici bosanskohercegovačkog  pravosuđa, Haškog suda i međunarodne zajednice.

U sklopu aktivnosti  Posebnog odjela za ratne zločine, Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH donio je Pravilnik o pregledu predmeta ratnih zločina čiji sastavni dio je i dokument naslovljen Orjentacioni kriteriji za ocjenjivanje osjetljivih predmeta Jedinice za pravila puta. Svrha tog dokumenta je odrediti smjernice o tome koji su to predmeti koji, zbog svoje težine ili zbog statusa počinioca, mora procesuirati Tužilaštvo BiH, a koji predmeti se mogu ustupiti stvarno i mjesno nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje. Zbog velikog broja predmeta ratnih zločina, očekivati je da će ipak najveći dio njih biti procesuiran na kantonalnom/okružnom nivou.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH radi na četiri vrste predmeta:

·    Predmeti koje Haški tribunal ustupa domaćem pravosuđu u skladu s Pravilom 11bis svojih Pravila o postupku i dokazima.  To su predmeti u kojima je Tribunal potvrdio optužnicu, ali nije započeo suđenje, no sudsko vijeće Tribunala donijelo je pravosnažnu odluku da se predmet ustupi domaćem pravosuđu na dalje postupanje. Pravilo 11bis, između ostaloga, u stavu A predviđa:

·    "(A) Nakon što je optužnica potvrđena, a prije početka suđenja, bez obzira na to da li je optuženi pod nadzorom Međunarodnog suda, predsjednik može imenovati vijeće sastavljeno od troje stalnih sudija izabranih iz sastava pretresnih vijeća (dalje u tekstu: Vijeće za prosljeđivanje), koje će biti jedina i isključiva instance za utvrđivanje da li predmet treba proslijediti vlastima države:

(i) na čijoj teritoriji je krivično djelo počinjeno; ili

(ii) u kojoj je optuženi uhapšen; ili

(iii) koja je nadležna za takav predmet, te je voljna i adekvatno pripremljena da ga preuzme."

·    Predmeti  koje je pregledavala jedinica za Pravila puta MKSJ. To su predmeti u kojima su domaće institucije iz Bosne i Hercegovine sprovele istragu, a zatim ih proslijedile jedinici za Pravila puta da bi dobili njihovo mišljenje, kako bi utvrdili da li su prikupili dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje osnovi sumnje da bi osoba mogla biti stavljena u pritvor.

·    Predmeti iz Tužilaštva Haškog tribunala u kojima je Tribunal sproveo istragu, ali nije podigao optužnicu.

·    Svi predmeti koji su započeti nakon isteka mandata jedinice Pravila puta u oktobru 2004.

Posebni odjel za ratne zločine mora također u svjetlu svog Pravilnika i Orjentacionih kriterija za osjetljivost predmeta ratnih zločina ponovo ispitati i sve predmete bosanskohercegovačkih tužilaštava koji nisu bili proslijeđeni jedinici za Pravila puta, kako bi ocijenio je li predmet 'vrlo osjetljiv' (što znači da se mora procesuirati pred Sudom BiH) ili 'osjetljiv' (što znači da se može ustupiti stvarno i mjesno nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje).

Organizaciona struktura

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH svoj rad u organizacionom smislu ostvaruje kroz funkcionisanje šest (6) tužilačkih timova koji su ustanovljeni prema geografsko-regionalnoj strukturi BiH.

Tim 1 pokriva regiju sjeverozapadne Bosne i dio Posavine;

Tim 2 pokriva regiju središnje Bosne;

Tim 3 pokriva regiju istočne Bosne (dolina Drine) i dio Posavine;

Tim 4 pokriva regiju Sarajeva i istočne Bosne uključujući Foču;

Tim 5  pokriva regiju zapadne Hercegovine i dolinu Neretve; i

Specijalni tim 6 za područje Srebrenice.

mapa timova

Organizaciona šema Posebnog odjela za ratne zločine

 

 

 

ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA I RUKOVODILAC ODJELA
 


TIM 1

 SJEVEROZAPADNA BOSNA  


TIM 2

SREDNJA BOSNA 


TIM 3

 ISTOČNA BOSNA 


 TIM 4 

 SARAJEVO I FOČA
 


TIM 5

ZAPADNA HERCEGOVINA 


TIM 6

SREBRENICA  

 

PREDMETI EKSHUMACIJE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zajedno sa novoosnovanim Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnom komisijom za nestale osobe prepoznalo problem stvarne nadležnosti u izvršenju radnji ekshumacija okružnih i kantonalnih tužilaštava tokom 2008. godine. Na sastanku održanom dana 28.10.2008. godine u organizaciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na kojem su bili prisutni glavni tužilac Tužilaštva BiH, glavni tužilac Tužilaštva FBiH, glavni tužilac Tužilaštva RS-a, glavni tužilac Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, te predstavnici Insituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodne komisije za nestale osobe, postignut je dogovor da u narednom periodu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprima sve informacije vezane za nestale osobe, a gdje se ukaže potreba za izvršenje ekshumacije da upućuje Sudu Bosne i Hercegovine zahtjeve za izdavanje naredbi za ekshumaciju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH donio je odluku da se počev od 01.01.2011. godine svi zahtjevi i svi predmeti ekshumacije i reekshumacije rješavaju u Tužilaštvu BiH i preko Suda BiH. Na ovaj način bit će konačno ispoštovane odredbe  Zakona o krivičnom postupku BiH o stvarnoj i mjesnoj nadležnosti za postupanje u predmetima ekshumacija osoba stradalih posljedicama krivičnih djela ratnih zločina.

U Tužilaštvu BiH preduzete su odgovarajuće mjere na pripremi svih tehničkih i logističkih uslova radi realizacije budućih zahtjeva za ekshumacije. Akutni problem - pomanjkanje prostora, reflektuje se i na ovu sferu aktivnosti Tužilaštva, s obzirom da se može očekivati povećanje materijalne dokumentacije i dokaza nastalih izvršenjem ovih naredbi, a u budućem periodu će se pohranjivati u spisima i arhivi Tužilaštva.


Štampaj

Video

Arhiva
Emisija ''Crno na bijelo'', 12.04.2016. - glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović


Emisija ''Telering'', 10.04.2016. - glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović


Izjava Milorada Novkovića, 24.04.2015.


Drugi o nama - PRESS

Arhiva

 

Foto galerija

05. 2016.
P U S Č P S N
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
 
27.05.2016. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU OPĆINE VISOKO
27.05.2016. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PORESKU UTAJU. BUDŽET BOSNE I HERCEGOVINE OŠTEĆEN ZA 48.629 KM
25.05.2016. - GLAVNI TUŽILAC OBRATIO SE ZASTUPNICIMA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 707 201
+387 (0)33 707 480
Fax: +387 (0)33 707 463
Mobitel: +387 (0)61 483 339

RAD SA STRANKAMA