Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA VIDEO-KONFERENCIJI SVIH GLAVNIH TUŽILACA I PREDSJEDNIKA VSTV-a

08.04.2020. 17:32
Tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzela su potrebne mjere i nastavljaju sa radom i ostvarivanjem Ustavom i zakonom predviđenih uloga i nadležnosti. Pojačano je praćenje zakonitosti postupaka javnih nabavki. Preduzet će se mjere za osiguranje uslova za vršenje obdukcija.
  • GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA VIDEO-KONFERENCIJI SVIH GLAVNIH TUŽILACA I PREDSJEDNIKA VSTV-a
  • GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BiH SUDJELOVALA NA VIDEO-KONFERENCIJI SVIH GLAVNIH TUŽILACA I PREDSJEDNIKA VSTV-a

 

Tužilaštvo BiH je preduzelo aktivnosti na osiguranju uslova za ostvarivanje procesa rada za vrijeme vanredne situacije izazvane pandemijom korona-virusa i radne aktivnosti se svakodnevno provode.

 

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sudjelovala je na video-konferenciji glavnih tužilaca u BiH i predsjednika VSTV-a BiH. Na sastanku su dogovoreni zaključci koji će pomoći da se bez zastoja realizuje rad i ostvarivanje nadležnosti tužilačkih institucija.

 

1. Sva tužilaštva u BiH, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, ostvaruju svoju Ustavom i zakonima predviđenu ulogu uz predviđene mjere zaštite uposlenika i građana, postupajući prema odluci VSTV-a BiH u pogledu organizacije i prioriteta rada tužilaštava.

 

2. Osim već navedenih prioriteta procesuiranja krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, sva tužilaštva u BiH prate i pratit će sa pojačanom pažnjom sve javne nabavke koje se realizuju u vrijeme pandemije, te će u slučaju postojanja osnova sumnje za izvršenje koruptivnih krivičnih djela korištenjem nastale situacije, procesuirati sve odgovorne osobe za koje postoji osnov sumnje za izvršenje ovih krivičnih djela.

 

3. Tužilaštva se za vrijeme vanrednih okolnosti suočavaju sa problemom izbjegavanja vršenja obdukcija od strane obducenata, koji izbjegavanje pravdaju rizikom i nepostojanjem odgovarajućijh zaštitno-tehničkih uslova za vršenje obdukcija. Zbog toga pozivamo nadležne organe izvršnih vlasti svih nivoa u BiH za hitno osiguravanje zaštitno-tehničkih uslova kojima bi bilo omogućeno vršenje obdukcija za vrijeme trajanja pandemije.

 

Video-konferencija održana je u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, te će se u narednom periodu nastaviti sa ovim načinom rada i razmjene iskustava između tužilaca o načinu organiziranja i rada u novonastalim okolnostima, uz podršku VSTV-a BiH.

*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

08. 2020.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
07.08.2020. - UPUĆENA ŽALBA NA RJEŠENJE O UKINUTIM MJERAMA ZABRANE U PREDMETU NOVALIĆ I DR.
05.08.2020. - ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U OPĆINI ZVORNIK
05.08.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA U OPERACIJI KODNOG NAZIVA “SKY”

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA