Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

21.05.2015. 07:54
Na XI konferenciji glavnih tužilaca u BiH, koja se održava u organizaciji VSTV-a BiH, glavni tužilac govorio je o do sada okončanim predmetima u borbi protiv terorizma u kojima su pravosnažno izrečene kazne zatvora u trajanju od više od 60 godina, kao i prioritetima jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH za procesuiranje krivičnih djela terorizma u budućnosti.
  • GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA
  • GLAVNI TUŽILAC PREZENTOVAO REZULTATE RADA I BUDUĆE AKTIVNOSTI U PROCESUIRANJU TERORIZMA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, kolegama je prezentovao rad Tužilaštva BiH na do sada okončanim predmetima za terorizam, u okviru kojih je procesuirano više od 15 osoba za krivična djela terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

U ovim predmetima izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od više od 60 godina, a najveća kazna od 15 godina zatvora izrečena je za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, krajem oktobra 2011. godine.

U svojoj prezentaciji glavni tužilac je kolegama opisao predmete koji su okončani, kao i predmete u kojima je nedavno podignuta optužnica kao što je predmet "Damask", te predmete koji su u fazi suđenja i izvođenja dokaza, kao što su predmeti protiv Bilala Bosnića i Huseina Erdića.

Glavni tužilac Salihović istakao je da Tužilaštvu BiH u narednim mjesecima predstoji kadrovsko i tehničko jačanje Odsjeka za terorizam, koji treba biti poseban odjel u okviru Tužilaštva u kojem će raditi tužioci, istražitelji i stručno osoblje koje će raditi samo na procesuiranju predmeta terorizma, te je izrazio zahvalnost Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH što su odobrili dodatna sredstva za jačanje kapaciteta za procesuiranje i borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Glavni tužilac naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u mjesecu junu prošle godine, kao prva zemlja u regiji, usvojila zakonske izmjene kojima je kažnjiv odlazak bh državljana na strana ratišta i sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, što je vrlo bitan segment u borbi protiv terorizma, izrazito važan za međunarodnu saradnju i ugled naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv terorizma na globalnom planu.

Također, Tužilaštvo BiH je izuzetno aktivno u jačanju i intenzivnom aktiviranju Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj sudjeluju predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužilac je u cilju intenziviranja rada ovih specijalističkih tijela već održao sastanke sa ministrom sigurnosti BiH, a nedavno je u Tužilaštvu BiH održan sastanak Operativne grupe.

Kao jedan od najvažnijih segmenata u procesuiranju krivičnih djela terorizma, glavni tužilac je istakao regionalnu i međunarodnu saradnju.

U svom izlaganju, glavni tužilac je pozvao predstavnike institucija BiH i međunarodne zajednice da pomognu u jačanju kapaciteta naše zemlje za borbu protiv terorizma, sa ciljem što efikasnijeg otkrivanja, procesuiranja ali i sprečavanja krivičnih djela terorizma.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenici glavnog tužioca Gordana Tadić i Božo Mihajlović, a tužiteljica Tadić je kao rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine imala značajnu prezentaciju koja se odnosila na ostvarene rezultate Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA