Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH

17.06.2013. 15:54
U organizaciji policije MUP-a RS, u Banjaluci je održan sastanak glavnog tužioca i direktora policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.
  • ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH
  • ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH
  • ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH
  • ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH

Centralne teme sastanka su se odnosile na jačanje saradnje i koordinaciju aktivnosti u borbi protiv terorizma, dogovor u vezi dinamike sastanaka glavnog tužioca i šefova policijskih agencija u budućnosti, te analizu provedenih združenih policijskih akcija u proteklom periodu.

U okviru jačanja saradnje u bori protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima koje će u budućnosti doprinijeti jačanju kapaciteta u BiH za borbu protiv terorizma, kroz rad Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Zaključeno je da dobra saradnja policijskih agencija može pomoći u efikasnijem otkrivanju opasnosti od terorizma, pravovremenom reagovanju te sprečavanju i sankcionisanju počinilaca krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom.

Na sastanku je razgovarano i o sankcionisanju policijskih službenika koji su otkriveni u počinjenju krivičnih djela. Naime, zaključeno je da se ovakve pojave moraju efikasno sankcionisati kroz disciplinske i krivične postupke, kako bi se takvi pojedinci odstranili iz policijskih struktura.

Jedna od tema sastanka odnosila se na analizu združenih policijskih akcija koje su u proteklom periodu provedene po nalogu Tužilaštva BiH. Predstavnici Tužilaštva BiH su prisutne upoznali sa radom na ovim predmetima, od kojih su neki u fazi suđenja, a dio predmeta je u fazi istrage i očekuje se podizanje optužnice.

Razgovarano je i o saradnji policijskih agencija i zaštiti sigurnosti institucija Bosne i Hercegovine, te je zaključeno da je potrebno jačati kapacitete Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kako bi se što uspješnije štitile institucije BiH.

Na sastanku u Banjaluci je dogovorena dinamika i sastav učesnika sastanaka glavnog tužioca i direktora policijskih tijela u budućnosti. Zaključeno je da će se sastanci održavati najmanje 4 puta godišnje, a na sastancima glavnog tužioca i direktora policijskih agencija, radi bolje i efikasnije saradnje, učestvovat će i predstavnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i predstavnici policijskih struktura u kantonima, odnosno policijski komesari.

Sastanci glavnog tužioca i direktora policijskih agencija se održavaju periodično, radi dogovaranja zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih vidova kriminala i analize sigurnosnih izazova u Bosni i Hercegovini. Cilj sastanaka je jačanje saradnje, razmjena informacija i dogovor o aktivnostima, koje će unaprijediti borbu protiv kriminala i zaštitu sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Banjaluci su bili prisutni:

- Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH,

- Goran Zubac, direktor Agencije za istrage i zaštitu – SIPA,

- Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,

- Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH,

- Trifko Buha, Obavještajno-sigurnosna agencija-OSA BiH,

- Goran Lujić, šef Policije Brčko distrikta BiH,

- Gojko Vasić, direktor Policije MUP-a RS,

- Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije FBiH,

- Jim Tillman, ICITAP projekat u BiH.

Sastancima se, po potrebi, pridružuju i predstavnici ostalih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, ukoliko se neke od tema odnose na materiju iz domena rada tih institucija.

Domaćin sastanka u Banjaluci je bio MUP RS, a učesnicima se na početku sastanka kratko obratio i ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić.

Naredni sastanak će biti upriličen u organizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

01. 2022.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
20.01.2022. - ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I DKPT BiH POSVEĆEN JAČANJU SARADNJE PARTNERSKIH INSTITUCIJA
17.01.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA
17.01.2022. - TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH BORAVILI U HOLANDIJI

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA