Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH

22.04.2013. 15:35
Na sastanku je razgovarano o međunarodnoj podršci u okviru projekta IPA-2, aktivnostima na povećanju kapaciteta Tužilaštva BiH, te mogućoj pomoći donatora u provođenju potrebnih aktivnosti.
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH

Glavni tužilac Salihović sastao se sa timom Delegacije EU u BiH koji su sačinjavali gospodin Holger Schroeder, gospodin Severin Strohal i gospođa Una Kelly.

Na sastanku je razgovarano o IPA projektu Evropske unije u okviru kojeg se realizira pomoć institucijama u BiH, naročito u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i IPA-2 projektu, koji će biti realiziran od 2014-2020. godine, u okviru kojeg je također planirana podrška pravosudnim institucijama sa akcentom na borbi protiv korupcije.

Razlog ovog sastanka bio je nastavak prethodnih diskusija po pitanjima operativnog aspekta pomoći Tužilaštvu BiH kroz projekte Delegacije Evropske unije u BiH.

Istaknuto je da će neke od prioritetnih aktivnosti u budućnosti biti osiguranja kapaciteta, povećanje broja tužilaca te intenzivniji rad i angažman u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima pomoći međunarodnih donatora u procesu jačanja institucije Tužilaštva BiH u ljudskim i materijalnim kapacitetima radi što efikasnijeg rada na predmetima i jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Glavni tužilac je istakao da procjene ukazuju da bi na postojeći broj predmeta u Tužilaštvu BiH, prema međunarodnim standardima, za rad ove pravosudne institucije trebalo 240 tužilaca, kako bi se okončali predmeti ratnih zločina. „Svjesni smo da toliki broj tužilaca ne možemo imati, ali povećanje za 20 tužilaca umnogome bi ubrzalo procesuiranje predmeta“ - istakao je Salihović.

Na sastanku je istaknuta potreba da Tužilaštvo BiH i Sud BiH djeluju u koordinaciji i dogovoru u navedenim aktivnostima, jer je povećanje kapaciteta i rada u jednoj instituciji povezano sa povećanjem broja predmeta u obje institucije.

Također, bitno je istaći da je u Pravilniku Tužilaštva BiH, koji je usvojen na sjednici VSTV-a 19. 04. 2013. godine, predviđeno povećanje kapaciteta istražilaca i stručnih saradnika u Tužilaštvu BiH kako bi se ubrzao rad na istragama u krivičnim predmetima ratnih zločina, a što je u skladu sa preporukama strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH.

Povećanje broja istražilaca i stručnih saradnika koji rade zajedno sa tužiocima, u velikoj mjeri će povećati efikasnost rada na predmetima jer procesi istraga zahtijevaju puno vremena i aktivnosti kako bi se mogla donijeti tužilačka odluka.

Tužilaštvo BiH ističe da će planirano povećanje kapaciteta, te preseljenje u novu zgradu u kojoj će Tužilaštvo samostalno funkcionisati, uveliko doprinijeti efikasnijem radu na predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

01. 2022.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
20.01.2022. - ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH I DKPT BiH POSVEĆEN JAČANJU SARADNJE PARTNERSKIH INSTITUCIJA
17.01.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA
17.01.2022. - TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH BORAVILI U HOLANDIJI

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA