Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА

19.04.2024. 15:06

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА

- Малетић Душка, зв. “Пекар”, рођеног 1986. године у Челинцу, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терети да је ради остварења незаконите имовинске користи, у договору са њему познатим лицима, на подручју Сарајева преузео групу од 18 илегалних миграната држављана Авганистана и једног држављанина Турске, са намјером да их превезе према граници са Републиком Хрватском, а ради њиховог даљег одласка на подручје земаља ЕУ.

 

Наведене активности супротне су одредби члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли, а оптужени је знао и био свјестан да мигранти не испуњавају услове за законит прелазак државне границе усљед недостатка путних исправа са важећим визама те дозвола за законит улазак и боравак у земљама Европске уније.

 

У извршењу кривичног дјела оптужени је откривен од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ, на ширем подручју Градишке, када су у возилу којим је управљао откривени илегални мигранти.

 

Оптужени се терети  да је, у намјери стицања противправне имовинске користи, покушао омогућити прелазак осамнаест лица преко државне границе, а која нису испуњавала услове за законит прелазак границе са територије БиХ на територију Републике Хрватске, на мјесту које није предвиђено за законит прелазак државне границе, чиме је починио кривично дјело - кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba