Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA LITVANIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

17.04.2024. 12:07

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA LITVANIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

- Savulis Vladas, rođen 1984. godine u Litvaniji, državljanin Litvanije, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je u namjeri stjecanja nezakonite imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru i za novčanu naknadu, u teretno motorno vozilo kojim je upravljao, u prostor koji je bio napravljen za vršenje krijumčarenja ljudi, izvršio prihvat 27 migranata državljana Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana, među kojima i dvije malodobne osobe, sa namjerom da ih iz Bosne i Hercegovine prokrijumčari na područje R Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

 

Krijumčarenje je vršeno u teretnom vozilu - prikolici, bez odgovarajućih uvjeta za smještaj i transport osoba, čime je ugrozio živote i zdravlje krijumčarenih osoba.

 

Sa navedenim vozilom optuženi je 20.1.2024. godine pristupio na granični prijelaz Gradiška, s namjerom da  krijumčarene osobe,  protivno odredbama članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o Graničnoj kontroli i Zakona o strancima, na nezakonit način prebaci sa teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, iako je znao i bio svjestan da isti ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice i boravak u zemljama EU.

 

Detaljnim pretragama policijski djelatnici Granične policije otkrili su ilegalne migrante, koji su predati na daljnje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

 

Optuženi se tereti da je u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi pokušao izvršiti nezakonit  prijevoz i prelazak 27 osoba, stranih državljana, među kojima su se nalazila dvojica malodobnika, ugrozivši pri tome njihov život, zdravlje i sigurnost  čime je  počinio kazneno djelo - krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba