Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KRIVOTVORENJE NOVCA

15.04.2024. 12:55

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH, nakon provedene akcije i lišenja slobode dvije osobe osumnjičene za plasiranje veće količine krivotvorenih novčanica valute euro na području Doboja i Prijedora, ispitao je osumnjičene i odlučio podnijeti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.  

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KRIVOTVORENJE NOVCA

Pritvor je predložen za osumnjičene Tovilović Kalamanda Stefan Mariano (1999) iz Ljubljane  i Okorn Art (2003) iz Kranja, državljane Republike Slovenije.

 

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, početkom mjeseca aprila ove godine,  veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od po 200 eura stavili u opticaj kao prave u više navrata prilikom plaćanja različitih proizvoda na više benzinskih pumpi na području opštine Doboj i Prijedor.

 

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

 

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. u vezi sa članom 54. i 29. istog Zakona.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba