Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

15.04.2024. 12:50

Поступајући у оквиру тужилачке дежуре 24/7, дежурни тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

 

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

- Бајректаревић Симбада, рођеног 1987. године у Великој Кладуши, гдје је и настањен, држављанина БиХ, вишеструко осуђиваног.

 

Против осумњиченог је поднесен извјештај Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, а осумњичен је да је неколико дана прије обиљежавања вјерског празника Бајрама, дана 7.4.2024. године, на друштвеној мрежи поставио јавну поруку којом пријети широј популацији становништва, називајући их “невјерницима”, “многобошцима” и сл., почињењем терористичког напада на животе лица, која је објављена уз његову фотографију у маскирним хлачама и са аутоматским оружјем, ножем и црном заставом са арапским словима и на тај начин постала доступна корисницима интернета и друштвених мрежа.

 

Осумњичени је након објаве идентификован, лоциран и лишен слободе, а од њега су одузети предмети и средства који ће бити кориштени као доказ у поступку.

 

Осумњичени је под истрагом због кривичног дјела тероризма из члана 201. Кривичног закона БиХ.

 

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке б) и ц), односно опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе, вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

 

На рочишту поводом приједлога за притвор поступајући тужилац је детаљно образложио притворске разлоге, након чега је Суд БиХ осумњиченом одредио притвор.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba