Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

15.04.2024. 12:50

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

 

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

- Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, višestruko osuđivanog.

 

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

 

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

 

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba