Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

08.04.2024. 10:47

Поступајућа тужитељка, након испитивања осумњичених, упутила је према Суду БиХ приједлог за одређивање привора за осумњичене у акцији кодног назива “Параван”:

 

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

1.   Шагољ Здравка зв. “Писке”, рођеног 1956. године у мјесту Костајница, општина Коњиц, настањен у Мостару

2.   Аликадић Хариса, рођеног 1967. године у Сарајеву, настањен у Коњицу

3.   Додиг Недјељка, рођеног 1977. године у Читлуку, настањен у Међугорју

 

Осумњичени су лишени слободе у акцији Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, а под надзором поступајуће тужитељке.

 

Под истрагом су и терете се за организовани криминал, повезан са кријумчарењем опојне дроге “кокаин”, као и кријумчарењем оружја, експлозива и војне опреме.

 

Приликом акције заплијењена је количина од око 1 килограма опојне дроге “кокаин”, као и одређена количина аутоматског оружја, пиштоља и муниције. Прикупљени су докази да су осумњичени, у више наврата, реализовали кријумчарење и продају опојне дроге “кокаин”, као и оружја, чија набавка, промет и држање грађанима никако није дозвољенo.

 

Приликом претреса просторија које користи првоосумњичени пронађена су и одузета различита експлозивна средства и оружје, укључујући и гранате за ручни бацач.

 

Осумњичени су под истрагом за кривична дјела - Организирани криминал из члана 250. став 2., у вези са кривичним дјелом - Неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. и кривичним дјелом - Неовлаштен промет оружјем, војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. Кривичног закона БиХ.

 

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц), односно због опасности од бјекства, опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

 

Поступајућа тужитељка је, у судници на рочишту поводом приједлога, детаљно образложила притворске разлоге.

 

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba