Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA TROJICU OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

08.04.2024. 10:47

Postupajuća tužiteljica, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje privora za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Paravan”:

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA TROJICU OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

1.   Šagolj Zdravka zv. “Piske”, rođenog 1956. godine u mjestu Kostajnica, općina Konjic, nastanjen u Mostaru

2.   Alikadić Harisa, rođenog 1967. godine u Sarajevu, nastanjen u Konjicu

3.   Dodig Nedjeljka, rođenog 1977. godine u Čitluku, nastanjen u Međugorju

 

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a pod nadzorom postupajuće tužiteljice.

 

Pod istragom su i terete se za organizirani kriminal, povezan sa krijumčarenjem opojne droge “kokain”, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

 

Prilikom akcije zaplijenjena je količina od oko 1 kilograma opojne droge “kokain”, kao i određena količina automatskog oružja, pištolja i municije. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, u više navrata, realizovali krijumčarenje i prodaju opojne droge “kokain”, kao i oružja, čija nabavka, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljeno.

 

Prilikom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

 

Osumnjičeni su pod istragom za krivična djela - Organizirani kriminal iz člana 250. stav 2., u vezi sa krivičnim djelom - Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. i krivičnim djelom - Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona BiH.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

Postupajuća tužiteljica je, u sudnici na ročištu povodom prijedloga, detaljno obrazložila pritvorske razloge.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba