Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ПОВЕЗАН СА НАСИЛНИМ КРИВИЧНИМ ДЈЕЛИМА

04.04.2024. 10:57

Током рада на предмету “ISTOK-SWOT”,  полицијски службеници SIPA-е су идентификовали и лишили слободе осумњиченог на подручју Источног Сарајева. У овом предмету раније је проведена оперативна акција и лишена су слободе двојица осумњичених,  који се већ налазе у притвору.

 

 

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ПОВЕЗАН СА НАСИЛНИМ КРИВИЧНИМ ДЈЕЛИМА

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, према Суду БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

 

- DJAVAD DARWAN,  рођеног 2003. године у Hundus, Авганистан, држављанина Афганистана.

 

Притвор је предложен у складу са чланом 132. став 1. тачке а)  ЗКП-а БиХ, из разлога опасности од бјекства осумњиченог који је страни држављанин, те би одласком из БиХ постао недоступан Тужилаштву БиХ и Суду БиХ.

 

Наведени осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и партнерских агенција и институција за провођење закона и терети се да је као члан организоване групе под називом “BWK”, у временском периоду од средине 2023. године па до почетка 2024. године, учествовао у организовању групе за чињење кривичних дјела кријумчарења миграната на подручју Републике Србије и Босне и Херцеговине, те су вршили незаконит прихват и кријумчарење илегалних миграната који би долазили у БиХ, организујући њихов незаконити транспорт према Р Хрватској и државама ЕУ.

 

Такође се сумњиче да су вршили озбиљно нарушавање безбједносне ситуације у БиХ и међу мигрантском популацијом, као и употребом физичке силе и ватреног оружја извршили отмицу тројице страних држављана, у близини мигрантског кампа у Блажују, које су отели, држали у принудном затварању у тешким временским условима, те им наносили физичке и психичке озљеде, повређивали разним предметима, па их у таквом стању снимали да би од њихових породица и блиских лица која се налазе ван БиХ изнудили откуп у износу од 10.000 евра. Наведени оштећени су пронађени и збринути од стране полиције и надлежних служби, након чега су осумњичени починиоци лишени слободе.

 

У овом предмету је остварена сарадња са Швајцарском Конфедерацијом, ЕВРОПОЛ-ом и ИНТЕРПОЛ-ом, Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ,  Службом за послове са странцима БиХ, апружена је и подршка EU4FAST пројекта за унапређење процесуирања предмета кријумчарења људи и трговине људима.

 

Осумњичени се терети за кривична дјела организирани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из КЗ-а БиХ, те кривичним дјелима недозвољено држање оружја или експлозивних материја, отмица, изнуда, лаке физичке повреде прописане КЗ-ом Ф БиХ.

 

Приједлог за одређивање притвора упућен је Суду БиХ, гдје је заказано рочиште на којем ће поступајући тужилац детаљно образложити приједлог за притвор.

 

Тужилаштво  БиХ је у овом притворском предмету, са партнерским институцијама, интензивирало истрагу те се врло брзо очекује доношење тужилачке одлуке.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba