Vijesti

TUŽITELJI I ISTRAŽITELJ IZ TUŽITELJSTVA BiH POSJETILI URED EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA

21.03.2024. 14:38

Ured europskog javnog tužitelja pokazuje predanost radu s nadležnim tijelima zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji

 

 

TUŽITELJI I ISTRAŽITELJ IZ TUŽITELJSTVA BiH POSJETILI URED EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA

Luxembourg, 21. ožujka 2024. - Grupa tužitelja i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine posjetila je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Ojačana suradnja između ovih institucija pokazuje njihovu predanost u borbi kriminala na visokoj razini i u konačnici privođenju kriminalaca pred lice pravde, naročito u slučajevima međunarodnog i prekograničnog kriminala.

“Razmijenili smo iskustva s kolegama i unaprijedili suradnju koja se temelji na sporazumu o suradnji između EPPO-a i Tužiteljstva BiH, a koji su u studenom 2023. potpisali glavna europska tužiteljica, Laura Codruța Kövesi i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić. Ovo će osigurati učinkovitost istraga i procesuiranje određenih kaznenih djela u oblasti financija, uključujući one koje utječu na EU proračun”, istaknuo je Mladen Furtula, tužitelj Tužiteljstva BiH.

Sastanak je organiziran u okviru projekta EU4Justice, faza II, koji se realizira uz financijsku potporu Europske unije s ciljem usklađivanja pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini s europskim standardima. Sudionici su razgovarali o suradnji između EPPO-a i nadležnih tijela iz zemalja koje nisu članice EU-a. Dijeljenje primjera iz prakse u oviru kaznenih istraga, kao i stečena iskustva također su bili dio sastanka. Poseban naglasak bio je na predmetima povezanim s istragama pranja novca i istragama koje uljučuju oduzimanje imovine stečene financijskim kriminalom: najbolje prakse, trendovi u procesuiranju organiziranih kriminalnih skupina.

“Projekt će nastaviti da podržava pravosudne institucije u BiH da osnaže svoje kapacitete i poboljšaju odgovor zemlje na organizirani kriminal i korupciju“, rekao je Mika Aalto, voditelj komponente u okviru projekta EU4Justice koji pomaže Tužiteljstvu BiH.

 

EPPO, kao neovisni Ured europskog javnog tužitelja, odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda u predmetima u kojima se utvrde kaznena djela koja su protiv financijskih interesa EU.

 

Link možete preuzeti OVDJE


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba