Вијести

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ТУЖИОЦЕ, СУДИЈЕ, ИСТРАЖИОЦЕ И ПРАВНЕ САВЈЕТНИКЕ О РУКОВОЂЕЊУ ПРОЦЕСОМ У ПРЕДМЕТИМА КОРУПЦИЈЕ И ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА

19.03.2024. 14:12

Сарајево, 19. март 2024. – У оквиру ЕU4Justice пројекта, Jussi Tapani, судија Врховног суда Финске, одржао је обуку за 30 учесника, тужилаца, истражилаца и правних савјетника из Тужилаштва Босне и Херцеговине, као и судија из Суда Босне и Херцеговине, о кривичном праву као и теорији намјере у контексту вођења суђења.

 

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ТУЖИОЦЕ, СУДИЈЕ, ИСТРАЖИОЦЕ И ПРАВНЕ САВЈЕТНИКЕ О РУКОВОЂЕЊУ ПРОЦЕСОМ У ПРЕДМЕТИМА КОРУПЦИЈЕ И ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА

Босна и Херцеговина је предузела значајне кораке у борби против корупције, сталног изазова који подрива повјерење у институције и кочи друштвено-економски напредак. Кључно за те напоре није само идентификовање коруптивних поступака, већ и обезбјеђење праведних и ефикасних правних поступака. При томе је кључни аспект који захтијева пажњу праг за терет доказивања у вези с намјерама осумњичених или оптужених појединаца. Терет доказивања основно је начело у сваком правном систему, којим се утврђује обавеза утврђивања чињеница у предмету.

 

„Утврђивање прага терета доказивања захтјеван је задатак за процјену вјеродостојности и вриједност појединачних доказа. Стога ова обука промовише размјену знања и искустава и има за циљ идентификовати кључне елементе приликом процјене намјере у контексту злоупотребе службеног положаја и кривичних дјела прања новца. Питање је која намјера захтијева да се њоме бавимо“, истакао је Jussi Tapani , судија Врховног суда из Финске.

 

Када је ријеч о оптужбама за корупцију, нарочито у случајевима у којима намјера игра кључну улогу, најважније је одговарајуће постављање прага за објективни терет доказивања. Стога се праг за терет доказивања мора поставити на ниво који уважава ову сложеност, а истовремено подржава начела праведности и одговорности.

 

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, истакао је да је захвалан за ефикасну подршку коју у тужилаштву имају од ЕУ структура и додао: „Тужилаштво БиХ се у протеклом периоду значајно фокусирало на рад на предметима корупције и финансијског криминала. Само у 2023. години у предметима Тужилаштва БиХ извршено је блокирање имовине у вишемилионској вриједности. Проводе се активности с циљем одузимања незаконите имовинске користи, па су ове едукације корисне да тужиоци и истражиоци могу видјети каква је пракса у европским земљама, када се поступа у овим сложеним предметима“.

 

Обезбјеђујући да је праг за терет доказивања у вези с намјером промишљено постављен, правосуђе у  Босни и Херцеговини показује своју одлучност да искоријени корупцију и потакне развој друштва у којем преoвладава интегритет.

 

Mika Aalto, руководилац компоненте у оквиру пројекта EU4Justice који помаже Тужилаштву БиХ и фински тужилац, рекао је: Процјена намјере у оквиру кривичних дјела корупције и прања новца, укључујући и оцјену доказа, тежак су задатак за судије и тужиоце. Стога је од суштинске важности обезбиједити алате судијама и тужиоцима како би унаприједили своје знање, а размјена професионалних мишљења с међународним судијом била је много продуктивна.“

 

Обука је одржана у оквиру пројекта EU4Justice – фаза II „Подршка професионалном правосуђу и борби против организованог криминала и корупције у Босни и Херцеговини“ који се реализује уз финансијску подршку Европске уније с циљем усклађивања правосудног система БиХ с европским стандардима кроз јачање независности, ефективности, одговорности и ефикасности правосудног сектора у БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba