Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA LICA DRŽAVLJANA R TURSKE

15.03.2024. 11:34

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:            

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA LICA DRŽAVLJANA R TURSKE

- ABDULLATIF KAYA, zvanog “Sinan”, rođenog 1971. godine u Diyarbakir, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je 29. januara ove godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem, za ugovoreni novčani iznos izvršio prihvat šest državljna R Turske na području Sarajeva, koristeći iznajmljeno rent-a car vozilo dovezao navedene strane državljane Republike Turske na samu liniju razgraničenja i državnu granicu BiH i Hrvatske u mjestu Zvala u Posušju, kako bi isti mogli preći granicu, gdje bi ih dalje sprovelo njima poznato lice, a u kojoj namjeri je spriječen od strane policijskih službenika Granične policije BiH, PGP Gorica.

 

Optuženi se tereti da je postupio suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članu 7. Zakona o graničnoj kontroli, te da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi nedozvoljeno pokušao prevesti više lica preko državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba