Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

12.03.2024. 14:33

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Samardžića zvanog “Boban”, rođenog 1953. godine,  državljanina BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je u pomoćnim objektima kuće koju je koristio posjedovao mašinu za rezanje i proizvodnju duhana, kao i veliku količinu rezanog duhana (267,60  kilograma), zapakovanog u PVC vreće,  koji nije bio obilježen akciznim markicama, niti je optuženi posjedovao dokumentaciju za rezani duhan.

 

U optužnici se navodi da je optuženi postupao suprotno odredbama Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine smatraju akciznim proizvodom i kao takve, prije stavljanja u promet, moraju biti obilježene akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

 

Izvršenjem ovog krivičnog djela nanosi se šteta budžetu Bosne i Hercegovine, kao i zdravlju stanovništva, stavljanjem u promet duhanskih proizvoda koji ne prolaze propisane standarde kvalitete.

 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba