Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЛИЦА ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ ИЗ ЧЛАНА 145а. КРИВИЧНОГ ЗАКОНА БиХ

27.02.2024. 14:50

Тужитељка Тужилаштва БиХ подигла је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЛИЦА ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ ИЗ ЧЛАНА 145а. КРИВИЧНОГ ЗАКОНА БиХ

-     Нукић Самира, рођеног 2002. године у Бихаћу, држављанина БиХ.

 

Оптужени се терети да је, средином прошле године, за вријеме обиљежавања трагичног страдања осморо дјеце у Витезу, која су 1993. године убијена експлозијом гранате на игралишту, након посјете високог представника споменику убијеној дјеци, јавним објавама на друштвеној мрежи „Meta-Facebook“ са корисничког рачуна са припадајућим и идентификованим ИД бројем, са свог мобилног телефона и свог корисничког броја упућивао псовке и изразе мржње према страдалој дјеци хрватске националности, да би након упозорења других корисника друштвене мреже поновно више пута износио псовке и увреде према жртвама.

 

На наведени начин оптужени је изазвао узнемирење код лица Гарић Ивана који је један од преживјелих и у наведеном догађају су му убијени сестра и брат и који је оснивач удружења посвећеног страдању осморо дјеце у Витезу, као и других лица, којима је спорни говор мржње који је био доступан на друштвеној мрежи, као и другим медијима, изазвао узнемиреност и нелагоду проузроковану наведеним коментарима и изјавама оптуженог.

 

Оптужени се терети да је јавно подстрекавао на насиље или мржњу усмјерену против групе лица с обзиром на њихову националну или етничку припадност, чиме је починио кривично дјело - изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а. став 2. Кривичног Закона Босне и Херцеговине.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba