Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ВИШЕ СТОТИНА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

26.02.2024. 15:51

Тужитељка из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција подигла је оптужницу којом су обухваћена три лица:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ВИШЕ СТОТИНА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

1.   Baban Mohammed Kareem, рођен 1990. године у Ираку, држављанин Ирака, налази се у притвору

2.   Onen Ilhan, зв. „Доктор“, рођен 1986. године у Omerli-rep, држављанин Турске, налази се у притвору

3.   Њемчевић Емир, рођен 1972. године у  Сарајеву, држављанин БиХ.

 

Оптужени се терете да су, током 2023. године, дјелујући у договору и координацији са лицима у иностранству, нарочито на подручју Р Турске, као и са лицима која се налазе у БиХ, страним држављанима и држављанима БиХ, организовали, припремали, договарали и реализовали кријумчарење већег броја лица, држављана Турске, различите старости и пола, међу којима је било и дјеце и малољетних лица те за знатне новчане накнаде реализовали њихово кријумчарење из БиХ у Хрватску, те друге земље ЕУ.

 

Након доласка у БиХ, организовали су њихов смјештај на подручју Сарајева и других градова, те их транспортовали на подручје УСК, најчешће на подручје Бихаћа и Велике Кладуше, одакле су организовали њихов незаконити транспорт и кријумчарење мимо легалних граничних прелаза, на подручје Р Хрватске, као и даље према земљама ЕУ, за новчане накнаде у износу од 2500 до 19 500 евра, овисно о броју кријумчарених лица, као и коначној дестинацији.

 

Како би осигурали наплату новца за кријумчарена лица, оптужени су задржавали њихове документе, те је приликом претреса станова и објеката које су користили пронађено више од 500 личних докумената Р Турске.

 

Оптужени се терете да су ради прибављања противправне имовинске користи постали припадници групе, односно удружења за кријумчарење људи, те недозвољено превели и омогућили недозвољено превођење  најмање 500 лица, турских држављана, међу којима и малољетних лица, и при том остварили противправну имовинску корист, чиме су починили кривична дјела: организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. и кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона БиХ.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 30 свједока, 6 вјештака и стручних лица, као и прилагањем више десетина доказних материјала.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba