Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ФИЗИЧКОГ И ПРАВНОГ ЛИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 36.000 КМ

13.02.2024. 14:50

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ФИЗИЧКОГ И ПРАВНОГ ЛИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД ОКО 36.000 КМ

- Милана Комљеновића, рођеног 1967. године у Кнежеву / Скендер Вакуф, раније осуђиваног, држављанина Босне и Херцеговине и Р Србије и

- правног лица „АГРОКОМБИНАТ“ д.о.о. Бања Лука. 

 

Оптужени Милан Комљеновић се терети да је, у својству директора и одговорног лица у правном лицу „АГРОКОМБИНАТ“ д.о.о. Бања Лука, са намјером умањивања и избјегавања плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ),  прописаног пореским законодавством у БиХ, у току пословне - календарске 2015., 2016. и 2017. године, у књиговодственим евиденцијама приказао фиктивни промет робе између правних лица, а који се није десио, те поднио ПДВ пријаве неистинитог садржаја, пружајући лажне податке о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа пореске обавезе, те је тиме противзаконито остварио право на одбитак улазног ПДВ-а за укупан износ од 36.640,00 КМ, за који је оштетио буџет Босне и Херцеговине. 

 

Правно лице „АГРОКОМБИНАТ“ д.о.о. Бања Лука се терети да је као правно лице располагало противправно оствареном имовинском користи коју је остварио оптужени Милан Комљеновић.

 

Оптужени се терете да су починили: оптужени Милан Комљеновић продужено кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 1., а све у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ, а правно лице „АГРОКОМБИНАТ“ д.о.о. Бања Лука кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 1., у вези са чланом 124., а све у вези са чланом 54. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, који је исту и потврдио.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba