Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKE I PRAVNE OSOBE ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 36.000 KM

13.02.2024. 14:50

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKE I PRAVNE OSOBE ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 36.000 KM

- Milana Komljenovića, rođenog 1967. godine u Kneževu / Skender Vakuf, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i R Srbije i

- pravne osobe „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka. 

 

Optuženi Milan Komljenović se tereti da je, u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka, sa namjerom umanjivanja i izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV),  propisanog poreznim zakonodavstvom u BiH, tijekom poslovne - kalendarske 2015., 2016. i 2017. godine, u knjigovodstvenim evidencijama prikazao fiktivni promet robe između pravnih osoba, a koji se nije desio, te podnio PDV prijave neistinitog sadržaja, pružajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, te je time protuzakonito ostvario pravo na odbitak ulaznog PDV-a za ukupan iznos od 36.640,00 KM, za koji je oštetio proračun Bosne i Hercegovine. 

 

Pravna osoba „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario optuženi Milan Komljenović.

 

Optuženi se terete da su počinili: optuženi Milan Komljenović produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1., a sve u svezi sa člankom 54. KZ-a BiH, a pravna osoba „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 1., u svezi sa člankom 124., a sve u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba