Вијести

У ТОКУ МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ ИМЕНА “ЗИП” УСМЈЕРЕНА НА БОРБУ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА

06.02.2024. 14:43

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту - SIPA, на подручју Тузланског кантона, под надзором тужитељке из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, проводе активности лишења слободе и претреса објеката и возила у оквиру акције кодног имена “ЗИП”.

 

У ТОКУ МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ ИМЕНА “ЗИП” УСМЈЕРЕНА НА БОРБУ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА

Активности су усмјерене према 17 пријављених лица која су осумњичена за организовано и континурано кријумчарење илегалних миграната са подручја Турске, према Р Хрватској и земљама ЕУ.

 

Према прикупљеним доказима, припадници ове организоване групе су, помоћу својих припадника који се скривају на подручју Турске, проналазили илегалне мигранте који су након тога редовним летовима и авио-линијама долазили у Босну и Херцеговину, гдје су припадници организоване групе вршили њихов прихват, смјештај, као и припрему за њихово даље кријумчарење, најчешће у теретним моторним возилима, гдје би у камионима који возе робу на подручје Њемачке и ЕУ остављали простор за смјештај миграната, који би на тај начин били транспортовани према ЕУ.

 

Сумња се да је на наведени начин ова група прокријумчарила велики број илегалних миграната, а агенције за провођење закона у БиХ и Хрватској успјеле су открити и пресрести укупно 4 транспорта са око 60 илегалних миграната.

 

Након полицијске обраде осумњичени ће бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ, гдје ће поступајућа тужитељка одлучити о приједлогу за одређивање мјера притвора или мјера забране, као и даљим корацима и активностима у истрази.

 

Партнерске институције и агенције у Р Хрватској истовремено проводе активности на терену, усмјерене према осумњиченима који се налазе на територији Хрватске.

 

Борба против илегалних миграција један је од приоритета рада Тужилаштва БиХ и партнерских институција и агенција за провођење закона, са готово свакодневним активностима у овој области у свим крајевима БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba