Вијести

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

30.01.2024. 15:03

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТ

 

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Период 01.01.2023 – 31.12.2023. године

 

 

КТРЗ - Конкретно кривично дјело и починилац – ратни злочин

Подигнуто оптужница: 17 оптужница против 70 лица

Обустава истрага: 13 предмета против 112 лица

Неспровођење истраге: 13 предмета против 390 лица

Уступљено на кривично поступање другом тужилаштву: 7 предмета, 15 лица

Укупно ријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 60 предмета, 763 лица

Неријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 247 предмета, 2658  лица.

 

КТАРЗ - Неодредиво кривично дјело или починилац – ратни злочин, укупно ријешено: 361 предмет

Неспровођење истраге: 177 предмета

Ријешено на други начин: 152 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 5 предмета

Пренесено на друго тужилаштво: 27 предмета

Неријешено на крају извјештајног периода: 1038 предмета

 

КТНРЗ - Конкретно кривично дјело с непознатим починиоцем – ратни злочин, укупно ријешено: 93 предмета

Неспровођење истраге: 10 предмета

Обустава истраге: 3 предмета

Ријешено на други начин: 20 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 2 предмета

Пренесено на друго тужилаштво: 58 предмета  

Неријешено на крају извјештајног периода: 244 предмета

 

Предмети ријешени путем регионалне сарадње у извјештајном периоду:

Укупно 6 предмета уступљено другом правосуђу, од тога 1 КТРЗ предмет надлежним органима у Републици Србији у фази истраге, а 5 предмета надлежним органима Републике Хрватске и то два КТРЗ предмета у фази оптужења, два КТРЗ предмета у фази истраге и један КТРЗ предмет у фази пријаве.


И даље недоступно 338 лица у 113 КТРЗ предмета, од тога 40 лица су лица ознаке “А”.

 

Укупно неријешених лица “А” у ТБиХ: 129 лица у 51 КТРЗ предмету. Тужилаштво БиХ је укупно завршило на различите начине 682 лица ознаке “А”, а од тог броја уступљено на поступање другим тужилаштвима је 337 лица.

 

Остварење стратешког циља VII Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина (даље: Ревидирана државна стратегија), које се односи на регионалну сарадњу у извјештајном периоду огледа се прије свега у састанцима поступајућих тужилаца из Тужилаштва БиХ са тужиоцима из регије, све у циљу поступања у одређеним предметима ратних злочина. У септембру 2023. године је уприличена Регионална конференција тужилаца о сарадњи и процесуирању ратних злочина на којој је донесено низ закључака у циљу побољшања поступања у предметима са недоступним лицима, тражењу несталих, питања у вези заштићених свједока, транспарентности правосуђа и сл. У току 2023. године о битним питањима регионалне сарадње континуирано је обавјештавано Тужилаштво Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (даље: Тужилаштво МРМКС-а). Тужилаштво БиХ информише Тужилаштво МРМКС-а о упућеним замолницама за међународну правну помоћ и замолницама упућеним путем закључених протокола у земље регије, а по којим замолницама још није поступљено. Тужилаштво БиХ два пута годишње доставља Тужилаштву МРМКС-а податке о раду и низ других информација у циљу састављања полугодишњег извјештаја Савјету безбједности УН-а. Тужилаштво МРМКС-а је асистирало у поступању у приоритетним предметима Одјела I Тужилаштва БиХ који су обавезујућим упутством главног тужиоца Тужилаштва БиХ одређени као приоритетни за рад у 2023. години, све у циљу поступања у сложеним предметима сходно одредбама Ревидиране државне стратегије. Тужилаштво МРМКС-а значајно подржава активности на раду у предметима ратних злочина гдје су лица недоступна органима гоњења у БиХ, а која лица се налазе у земљама регије. Наиме, представници МРМКС-а су понудили да заједничким радом двије канцеларијеМРМКС-а и Тужилаштва БиХ допринесу бољим резултатима рада на приоритетним КТРЗ предметима за 2023. годину. У јулу и септембру 2023. године одржано је низ састанака свих поступајућих тужилаца Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ и више представника Тужилаштва МРМКС-а ради успостављања рада на приоритетним предметима ратних злочина одређених за 2023. годину.

 

Значајну подршку у раду Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ дао је и ангажман међународног правног савјетника у Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Главни тужилац Тужилаштва БиХ је подржао одлуку тужиоца Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове, г. Sergea Brammertza, који је као савјетника у Тужилаштво БиХ предложио г. Douglasa Stringera. Од фебруара 2023. године у Тужилаштву БиХ је повремено боравио међународни стручњак, бивши виши заступник Трибунала и бивши тужилац Трибунала Међународног кривичног суда за бившу Југославију (у даљем тексту: МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (у даљем тексту: МРМКС), г. Douglas Stringer. Међународни стручњак је ангажован на пружању подршке Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ, те сагледавању стања и побољшања организације рада у Одјелу I, а све имајући у виду рокове предвиђене за окончање рада на предметима ратних злочина одређене Ревидираном државном стратегијом. Такође, г. Stringer је директно помагао Тужилаштву БиХ у идентификацији и приступу доказима Тужилаштва МРМКС-а како би се додатно убрзао рад на истрагама и кривичном гоњењу ратних злочина.

 

Конференција главних тужилаца Босне и Херцеговине уприличена је у јулу 2023. године када је разговарано о системским аспектима процесуирања ратних злочина и остварењу стратешких циљева Ревидиране државне стратегије и припадајућих анекса. Поред Регионалне конференције одржане у септембру 2023. године гдје су учествовали сви представнци тужилаштава регије, у Хагу у децембру 2023. године уприличен је састанак представника Јавног тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, представника Тужилаштва МРМКС-а и Тужилаштва БиХ на којем је било ријечи о питањима у вези измјена заштитних мјера свједока и асистенцији Тужилаштва МРМКС-а у ту сврху, како би суд МРМКС-а прихватио наведени захтјев. Надаље, разговарало се и о предметима у којима су евидентирана недоступна лица, а која лица се налазе у земљама регије, те кориштење EDS базе и JDB базе података приликом поступања у предметима ратних злочина.

 

Активности предузете у приоритетним предметима одређеним за 2023. годину значајно су допринијеле реализацији Стратешког циља I и IV Ревидиране државне стратегије, поготово у смислу остварења циља да се у сложеним приоритетним предметима исцрпе све процесно-правне могућности усмјерене ка цјеловитом рјешавању кривичног догађаја и подизању оптужнице.

У циљу поступања по стратешкој мјери заштите и подршке жртвама и свједоцима Ревидиране државне стратегије у извјештајном периоду представници Тужилаштва Босне и Херцеговине и Јавног тужилаштва за ратне злочине Републике Србије су одржали састанке ради поступања у предмету гдје је била потребна подршка свједоцима, оштећенима и жртвама ради њиховог учешћа у кривичном поступку у предмету ратних злочина.

 

Тужилаштво БиХ је ставило на располагање и омогућило свим тужиоцима у Босни и Херцеговини увид и приступ подацима свеобухватне Централизоване базе података ратних злочина, те благовремено поступа по свим упућеним захтјевима, чиме је реализован Стратешки циљ II Ревидиране државне стратегије.

 

У циљу реализације Стратешког циља IIIу Посебном одјелу за ратне злочине у фебруару 2023. године извршен је преглед сложености свих КТРЗ предмета с циљем приоритетног процесуирања сложенијих предмета ратних злочина од стране Тужилаштва БиХ, а све у складу са одредбама Ревидиране државне стратегије. У току 2023. године континуирано се на полугодишњем нивоу вршило ажурирање свих КТРЗ предмета, а са децембром 2023. године прикупили су се сви неопходни подаци за КТАРЗ и КТНРЗ предмете ради лакшег праћења рада на наведеним предметима. О свим отвореним КТРЗ, КТАРЗ и КТНРЗ предметима и детаљима поступања у току 2023. године, Тужилаштво БиХ је почетком јануара 2024. године обавијестило Сталну комисију за ефикасност и квалитет тужилаштава Високог судског и тужилачког савјета БиХ (даље: Стална комисија ВСТС-а БиХ) кроз достављање раније одређених табеларних приказа тражених података.

 

Главни тужилац и руководилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ редовно су вршили надзор над провођењем одредаба Ревидиране државне стратегије те по потреби извјештавали о раду на предметима ратних злочина Надзорни орган за праћење спровођења Ревидиране државне стратегије и Сталну комисију ВСТС-а БиХ.

 

Тужилаштво БиХ је, у складу са преузетим обавезама из Ревидиране државне стратрегије и Анекса Б, извршило неопходне провјере и сачинило збирну ажурирану информацију о предметима у којима су евидентирана лица са додијељеном ознаком “А” од тужиоца Међународног кривичног суда за бившу Југославију („стандардну ознаку ‘А’ – довољно доказа“). У складу са закључцима Високог судског и тужилачког савјета БиХ (даље: ВСТС БиХ), информације о предметима у којима су евидентирана лица са ознаком “А”, Тужилаштво Босне и Херцеговине редовно доставља Сталној комисији ВСТС-а БиХ.

У наставку је табеларни приказ статуса лица ознаке “А” у ентитетским тужилаштвима и Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ те Тужилаштву БиХ, закључно са мјесецом децембром 2023. године.

 

Преглед и табелу можете погледати на овом ЛИНКУ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba