Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

30.01.2024. 15:03

INFORMACIJA ZA JAVNOST

 

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Razdoblje 01.01.2023 – 31.12.2023. godine

 

 

KTRZ - Konkretno kazneno djelo i počinitelj – ratni zločin

Podignuto optužnica: 17 optužnica protiv 70 osoba

Obustava istraga: 13 predmeta protiv 112 osoba

Neprovođenje istrage: 13 predmeta protiv 390 osoba

Ustupljeno na kazneno postupanje drugom tužiteljstvu: 7 predmeta, 15 osoba

Ukupno riješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 60 predmeta, 763 osoba

Neriješeno KTRZ predmeta na koncu izvještajnog razdoblja: 247 predmeta, 2658 osoba.

 

KTARZ - Neodredivo kazneno djelo ili počinitelj – ratni zločin, ukupno riješeno: 361 predmet

Neprovođenje istrage: 177 predmeta

Riješeno na drugi način: 152 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 5 predmeta

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 27 predmeta

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 1038 predmeta

 

KTNRZ - Konkretno kazneno djelo s nepoznatim počiniteljem – ratni zločin, ukupno riješeno: 93 predmeta

Neprovođenje istrage: 10 predmeta

Obustava istrage: 3 predmeta

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 2 predmeta

Preneseno na drugo tužiteljstvo: 58 predmeta  

Neriješeno na koncu izvještajnog razdoblja: 244 predmeta

 

Predmeti riješeni putem regionalne suradnje u izvještajnom razdoblju:

Ukupno 6 predmeta ustupljeno drugom pravosuđu, od toga 1 KTRZ predmet nadležnim tijelima u Republici Srbiji u fazi istrage, a 5 predmeta nadležnim tijelima Republike Hrvatske i to dva KTRZ predmeta u fazi optuženja, dva KTRZ predmeta u fazi istrage i jedan KTRZ predmet u fazi prijave.


I dalje nedostupno 338 osoba u 113 KTRZ predmeta, od toga 40 osoba su osobe oznake “A”.

 

Ukupno neriješenih osoba “A” u TBiH: 129 osoba u 51 KTRZ predmetu. Tužiteljstvo BiH je ukupno završilo na različite načine 682 osobe oznake “A”, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužiteljstvima je 337 osoba.

 

Ostvarenje strateškog cilja VII Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), koje se odnosi na regionalnu suradnju u izvještajnom razodoblju ogleda se prije svega u sastancima postupajućih tužitelja iz Tužiteljstva BiH sa tužiteljima iz regije, sve u cilju postupanja u određenim predmetima ratnih zločina. U rujnu 2023. godine je upriličena Regionalna konferencija tužitelja o suradnji i procesuiranju ratnih zločina na kojoj je doneseno niz zaključaka u cilju poboljšanja postupanja u predmetima sa nedostupnim osobama, traženju nestalih, pitanja u svezi zaštićenih svjedoka, transparentnosti pravosuđa i sl. Tijekom 2023. godine o bitnim pitanjima regionalne suradnje kontinuirano je obavještavano Tužiteljstvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (dalje: Tužiteljstvo MRMKS-a). Tužiteljstvo BiH informira Tužiteljstvo MRMKS-a o upućenim zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć i zamolnicama upućenim putem zaključenih protokola u zemlje regije, a po kojim zamolnicama još nije postupljeno. Tužiteljstvo BiH dva puta godišnje dostavlja Tužiteljstvu MRMKS-a podatke o radu i niz drugih informacija u cilju sastavljanja polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a. Tužiteljstvo MRMKS-a je asistiralo u postupanju u prioritetnim predmetima Odjela I Tužiteljstva BiH koji su obvezujućom uputom glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH određeni kao prioritetni za rad u 2023. godini, sve u cilju postupanja u složenim predmetima shodno odredbama Revidirane državne strategije. Tužiteljstvo MRMKS-a značajno podržava aktivnosti na radu u predmetima ratnih zločina gdje su osobe nedostupne tijelima gonjenja u BiH, a koje osobe se nalaze u zemljama regije. Naime, predstavnici MRMKS-a su ponudili da zajedničkim radom dva ureda MRMKS-a i Tužiteljstva BiH doprinesu boljim rezultatima rada na prioritetnim KTRZ predmetima za 2023. godinu. U srpnju i rujnu 2023. godine održano je niz sastanaka svih postupajućih tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i više predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a radi uspostavljanja rada na prioritetnim predmetima ratnih zločina određenih za 2023. godinu.

 

Značajnu potporu u radu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH dao je i angažman međunarodnog pravnog savjetnika u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH je podržao odluku tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove, g. Sergea Brammertza, koji je kao savjetnika u Tužiteljstvo BiH predložio g. Douglasa Stringera. Od veljače 2023. godine u Tužiteljstvu BiH je povremeno boravio međunarodni stručnjak, bivši viši zastupnik Tribunala i bivši tužitelj Tribunala Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (u daljnjem tekstu: MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (u daljnjem tekstu: MRMKS), g. Douglas Stringer. Međunarodni stručnjak je angažiran na pružanju potpore Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, te sagledavanju stanja i poboljšanja ustroja rada u Odjelu I, a sve imajući u vidu rokove predviđene za okončanje rada na predmetima ratnih zločina određene Revidiranom državnom strategijom. Također, g. Stringer je izravno pomagao Tužiteljstvu BiH u identifikaciji i pristupu dokazima Tužiteljstva MRMKS-a kako bi se dodatno ubrzao rad na istragama i kaznenom gonjenju ratnih zločina.

 

Konferencija glavnih tužitelja Bosne i Hercegovine upriličena je u srpnju 2023. godine kada je razgovarano o sustavnim aspektima procesuiranja ratnih zločina i ostvarenju strateških ciljeva Revidirane državne strategije i pripadajućih aneksa. Pored Regionalne konferencije održane u rujnu 2023. godine gdje su sudjelovali svi predstavnici tužiteljstava regije, u Hagu u prosincu 2023. godine upriličen je sastanak predstavnika Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, predstavnika Tužiteljstva MRMKS-a i Tužiteljstva BiH na kojem je bilo riječi o pitanjima u svezi izmjena zaštitnih mjera svjedoka i asistenciji Tužiteljstva MRMKS-a u tu svrhu, kako bi sud MRMKS-a prihvatio navedeni zahtjev. Nadalje, razgovaralo se i o predmetima u kojima su evidentirane nedostupne osobe, a koje osobe se nalaze u zemljama regije, te korištenje EDS baze i JDB baze podataka prigodom postupanja u predmetima ratnih zločina.

 

Aktivnosti poduzete u prioritetnim predmetima određenim za 2023. godinu značajno su doprinijele realizaciji Strateškog cilja I i IV Revidirane državne strategije, pogotovo u smislu ostvarenja cilja da se u složenim prioritetnim predmetima iscrpe sve procesno-pravne mogućnosti usmjerene ka cjelovitom rješavanju kaznenog događaja i podizanju  optužnice.

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije u izvještajnom razdoblju predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su održali sastanke radi postupanja u predmetu gdje je bila potrebna podrška svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog sudjelovanja u kaznenom postupku u predmetu ratnih zločina.

 

Tužiteljstvo BiH je stavilo na raspolaganje i omogućilo svim tužiteljima u Bosni i Hercegovini uvid i pristup podatcima sveobuhvatne Centralizirane baze podataka ratnih zločina, te blagovremeno postupa po svim upućenim zahtjevima, čime je realiziran Strateški cilj II Revidirane državne strategije.

 

U cilju realizacije Strateškog cilja III u Posebnom odjelu za ratne zločine u veljači 2023. godine izvršen je pregled složenosti svih KTRZ predmeta s ciljem prioritetnog procesuiranja složenijih predmeta ratnih zločina od strane Tužiteljstva BiH, a sve sukladno odredbama Revidirane državne strategije. Tijekom 2023. godine kontinuirano se na polugodišnjoj razini vršilo ažuriranje svih KTRZ predmeta, a sa prosincem 2023. godine prikupili su se svi neophodni podatci za KTARZ i KTNRZ predmete radi lakšeg praćenja rada na navedenim predmetima. O svim otvorenim KTRZ, KTARZ i KTNRZ predmetima i detaljima postupanja tijekom 2023. godine, Tužiteljstvo BiH je početkom siječnja 2024. godine obavijestilo Stalno povjerenstvo za učinkovitost i kvalitet tužiteljstava Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (dalje: Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH) kroz dostavljanje ranije određenih tabelarnih prikaza traženih podataka.

 

Glavni tužitelj i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH redovito su vršili nadzor nad provedbom odredaba Revidirane državne strategije te po potrebi izvještavali o radu na predmetima ratnih zločina Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Revidirane državne strategije i Stalno povjerenstvo VSTV-a BiH.

 

Tužiteljstvo BiH je, sukladno preuzetim obvezama iz Revidirane državne stratregije i Aneksa B, izvršilo neophodne provjere i sačinilo zbirnu ažuriranu informaciju o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa dodijeljenom oznakom “A” od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju („standardnu oznaku ‘A’ – dovoljno dokaza“). Sukladno zaključcima Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH (dalje: VSTV BiH), informacije o predmetima u kojima su evidentirane osobe sa oznakom “A”, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine redovito dostavlja Stalnom povjerenstvu VSTV-a BiH.

U nastavku je tabelarni prikaz statusa osoba oznake “A” u entitetskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH te Tužiteljstvu BiH, zaključno sa mjesecom prosincem 2023. godine.

 

Pregled i tabelu možete pogledati na ovom LINKU.

 

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba