Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА CIVIPOL-а У БиХ

30.01.2024. 14:36

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Миланка Кајганића и званичника Тужилаштва БиХ, са представницима организације CIVIPOL коју је водио г. Jean-Philippe Verne, пројект менаџер. Састанак су иницирали представници Амбасаде Француске у Сарајеву, Канцеларије за унутрашњу безбједност, предвођени од стране г. Philippea Gangloffa, пуковника Националне жандармерије и аташеа за унутрашњу безбједност.

 

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА CIVIPOL-а У БиХ

Организација CIVIPOL, која дјелује под покровитељством Министарства унутрашњих послова Р Француске, присутна је у више од 80 земаља свијета, а проводи активности које су усмјерене на јачање сарадње агенција за провођење закона, специјалистичке едукације у разним областима борбе против тешких и организованих облика криминала, као и размјену искустава између агенција за провођење закона.

 

Главни тужилац је упознао представнике CIVIPOL-а са активностима Тужилаштва БиХ на пољу регионалне и међународне сарадње тужилачких институција, као и чињеницом да тужилаштво учествује у већем броју заједничких операција са тужилачким институцијама и партнерским агенцијама за провођење закона у земљама региона, као и земљама Европске уније и свијета.

 

Централна тема састанка односила се на борбу против трговине људима и илегалних миграција, те је главни тужилац упознао представнике CIVIPOL-а са активностима тужилаштва и Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, а званичници CIVIPOL-а истакли су да Француска, као земља високе миграцијске присутности и ризика, има рјешења која користи у пракси у овој области а која могу бити од користи и БиХ, те ће у наредном периоду бити организована размјена искустава са експертима из Француске у области борбе против илегалних миграција.

 

На састанку је разговарао о пројектима и активностима које ће CIVIPOL проводити у наредном периоду, те могућностима учествовања Тужилаштва БиХ у наведеним активностима, првенствено на пољу специјалистичких едукација представника тужилаштава и агенција за провођење закона.

 

Посјета је реализована у оквиру пројекта EU4FAST-WB који се на подручју Западног Балкана проводи од стране четири партнера: GIZ, CIVIPOL, CILC и Министарство унутрашњих послова Италије.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba