Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

29.01.2024. 14:53

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Алмедина Шећеровића званог “Холе”, рођеног 1998. године у Зеници, држављанина БиХ.  

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Оптужени се терети да је, у намјери стицања противправне имовинске користи, дана 26.08.2023. године, на подручју општине Чајниче, по претходном договору са њему познатим лицем, извршио прихват пет држављана Пакистана, иако је знао да су наведена лица на незаконит начин преведена са територије Црне Горе на територију БиХ, на мјесту које није предвиђено за прелазак државне границе, што је супротно одредбама члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и Закону о граничној контроли.

 

Оптужени је наведене радње учинио са намјером да наведене мигранте превезе на подручје Сарајева, на који начин би им омогућио незаконит превоз и боравак у БиХ, иако наведени мигранти нису испуњавали услове за законит боравак у БиХ, сходно одредбама Закона о странцима, а како би за наведену услугу наплатио одређени износ новца.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лица  из члана 189. став 2.  КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba