Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ПРИПАДНИКА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

26.01.2024. 11:53

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против  Нијаза Халиловића (1973) из Горажда и Ђорђа Мијовића (1991) из Источне Илиџе, полицијских службеника запослених у Граничној полицији БиХ.    

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ПРИПАДНИКА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

Оптужени се терете да су дана 26.08.2021. године на МГП Хум, општина Фоча, обављајући послове и задатке овлаштених службених лица Граничне полиције БиХ, распоређених на пословима првооптужени вође тима, а другооптужени полицајца граничне контроле лица и возила на улазу у БиХ, захтијевали и примили дар да у оквиру својих овлаштења изврше радњу коју не би смјели извршити.

 

У оптужници се наводи да су оптужени наведеног дана, за вријеме трајања пандемије Covid 19 и великог броја заражених лица, приликом граничне контроле путних исправа путника аутобуса – минибуса регистарских ознака Р Црне Горе, лицу држављанину Р Албаније, који није имао потребна Covid одобрења и потврде, незаконито омогућили улазак на територију БиХ, након што су од наведеног лица захтијевали и примили новчану корист, те на тај начин за себе прибавили незакониту имовинску корист.

 

Наведени оптужени поступили су противно одредбама Конвенције УН-а против корупције (UNCAC), Закона о странцима, Правилника о уласку и боравку странаца и Одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело примање дара и других облика користи из члана 217. став 1. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 29. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ који је исту и потврдио.

 

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba