Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИШЕ ДРУГИХ ТЕШКИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

19.01.2024. 15:26

Један осумњичени, који се терети за кривично дјело убиства, предат је полицији МУП-а УСК у Бихаћу, а четврти осумњичени стављен је под надзор у Имиграциони центар.

 

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ДРЖАВЉАНА АВГАНИСТАНА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИШЕ ДРУГИХ ТЕШКИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац из Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција, према Суду БиХ упутио је приједлог притвора за осумњичене:

 

1.   Sadat Afgan (24), рођен у Ningahar, Авганистан, држављанин Авганистана,

2.   Mohammad Karim Malang, зв. „Маланг“ (23), рођен у Paktia, Авганистан, држављанин Авганистана.

 

Притвор је предложен из разлога опасности од бјекства осумњичених који су страни држављани, те би одласком из БиХ постали недоступни Тужилаштву БиХ и Суду БиХ, као и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике, а све у складу са чланом 132. став 1. тачке а) и б) ЗКП-а БиХ.

 

Наведени осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и партнерских агенција за провођење закона и терете се да су се од средине 2023. године, па до тренутка лишења слободе (18.01.2024.), заједно са другим њима познатим лицима, страним држављанима, организовали у групу за чињење кривичних дјела кријумчарења миграната на подручју Босне и Херцеговине, те су вршили незаконит прихват и кријумчарење илегалних миграната који би долазили у БиХ, организујући њихов незаконити транспорт према Р Хрватској и државама ЕУ.

 

Такође, терете се да су прије неколико дана, употребом физичке силе и ватреног оружја извршили отмицу тројице страних држављана, у близини мигрантског кампа у Блажују, које су отели, држали у принудном затварању у тешким временским условима, те им наносили физичке и психичке озљеде, повређивали разним предметима, па их у таквом стању снимали да би од њихових породица и блиских лица који се налазе ван БиХ изнудили откуп у износу од 10.000 евра.

 

Наведени оштећени су пронађени и збринути од стране полиције и надлежних служби, након чега су осумњичени лишени слободе.

 

Осумњичени се терете за кривична дјела:

 

- Организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ-а БиХ

- Кријумчарење лица из члана 189. став 1. КЗ-а БиХ

- Недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. КЗ-а ФБиХ

- Отмица из члана 180. КЗ-а ФБиХ

- Изнуда из члана 295. КЗ-а ФБиХ

- Лака физичка повреда из члана 173. КЗ-а ФБиХ.

 

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba