Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

11.01.2024. 10:52

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

1.   Ахметовић Ахмета, рођеног 1965. године у Градачцу, држављанин БиХ, раније осуђиван

2.   Irine Grapa Pantalita, рођене 1986. године у Negros Oriental, Филипини,  настањена у Градачацу, држављанка Филипина.

 

Оптужени се терете да су, као власници и лица овлаштена за заступање у једном предузећу у Градачцу које се бави угоститељском дјелатношћу, обманом и у сврху искориштавања у другој држави, путем друштвених мрежа врбовали држављанку Филипина Ј.А.Ф. која је дошла у Босну и Херцеговину са намјером запослења.

 

Оптужени су оштећеној, одмах по доласку, саопштили да има дуг према њима од више хиљада КМ ради организовања њеног доласка у БиХ, након чега је оштећена  морала радити на различитим пословима у ресторану, у тешким радним условима, најмање 15 сати дневно, а када су сазнали да жртва има намјеру одласка и даљег запослења у Р Хрватској, жртви ограничили кретање и вршили сталну контролу како би спријечили њен одлазак.

 

У оптужници се наводи да оптужени нису исплаћивали жртву у складу са договором, да су је држали у сталном и константном страху пријетећи јој протјеривањем из БиХ, те су наведеним радњама проузроковали нарушавање психичког и физичког здравља оштећене која је успјела побјећи у Тузлу и пријавити се Служби за послове са странцима БиХ.

 

Оптужени се терете да су врбовали жртву у сврху њеног искориштавања у држави у којој то лице нема пребивалиште, нити је држављанин исте, чиме су починили кривично дјело - међународна трговина људима из члана 186. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 10 свједока и прилагањем више од 80 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba