Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA R TURSKE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

10.01.2024. 13:12

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv optuženog Sahin Sogutlua, rođenog 1970. godine u Besni, Adiyaman, Republika Turska, državljanina Republike Turske.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA R TURSKE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Optuženi se tereti da je, u namjeri pribavljanja nezakonite imovinske koristi, pokušao nedozvoljeno preko državne granice prevesti migrante državljane R Turske.

 

Prema navodima optužnice, optuženi je dana 13.07.2022. godine,  u dogovoru sa njemu poznatom osobom za ugovorenu novčanu naknadu u iznosu od 600 eura, prevezao osam državljana R Turske iz Sarajeva na područje Orašja, sa namjerom njihovog daljnjeg prebacivanja sa područja BiH, čamcem preko rijeke Drine na teritorij R Hrvatske, postupajući na taj način protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

 

Optuženi je zajedno sa krijumčarenim osobama zatečen i spriječen od strane policijskih djelatnika MUP-a Posavskog kantona, neposredno u blizini mjesta gdje su dovezeni uz rijeku Savu.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH, u svezi sa člankom 26. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba