Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA

08.01.2024. 09:26

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA

-         Ćatić Adnana, rođenog 1988. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je tijekom 2013.g. isplanirao i realizirao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj skupini “Džabrat Al Nusra”, koja djeluje na području Sirije i koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašena terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1.7.2013. godine napustio BiH iz zračne luke Sarajevo, otišao na teritorij R Turske, odakle je ilegalno prešao na teritorij Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra” koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na pučanstvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

 

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u ovoj terorističkoj skupini i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko 8 godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17.11.2023. godine lišen slobode od strane pripadnika Granične policije BiH, a na temelju potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, otkada se nalazi u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo –organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH, a u svezi sa kaznenim djelom – terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba