Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ORGANIZIRANJA TERORISTIČKE SKUPINE I SUDJELOVANJA NA RATIŠTIMA U SIRIJI I IRAKU

05.01.2024. 10:54

Optuženi  Vildan Ključo (1986) se tereti da je od 2012. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice „Ahmed Asafa“ na teritoriju koju je kontrolirao tzv. „ISIL“, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ORGANIZIRANJA TERORISTIČKE SKUPINE I SUDJELOVANJA NA RATIŠTIMA U SIRIJI I IRAKU

Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv:

 

-   Ključo Vildana rođenog 1986. godine u Mostaru, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je dana 28.08.2012. godine otputovao redovitim letom Sarajevo-Istanbul u R Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

 

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici „Ahmed Asafa“ koja je postala sastavni dio terorističke organizacije „ISIL“-a na području Sirije i Iraka, a koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkim organizacijom, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na pučanstvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

 

U optužnici se  navodi da je optuženi, kao pripadnik u vojnim jedinicama, sudjelovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritorij Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od desetljeća na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH sa najdužim boravkom na tom području.

 

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo-organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u vezi sa stavkom 1., a sve u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Redigovana optužnica

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba