Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН КОД БОСАНСКЕ КРУПЕ

03.01.2024. 08:58

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН КОД БОСАНСКЕ КРУПЕ

-         Порић Нермина, рођеног 1969. године у Босанској Крупи, држављанин БиХ и Р Словеније, стално настањен у Аустрији.

 

Оптужени се терети да је у својству командира Војне полиције Армије РБиХ, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, поступао супротно одредбама Женевских коневенција о заштити ратних заробљеника.

 

У оптужници се наводи да је оптужени, у љето 1995. године, приликом напада и заробљавања најмање 25 припадника ВРС, на локалитетима Кобиљњака, Осмаче и Ћолујка у општини Босанска Крупа, од којих су четири заробљеника одмах убијена а преостали одведени у затварање у објекте притвора које је контролисала Војна полиција 511. славне брдске бригаде АРБиХ, након чега су наведени заробљеници убијени на три локације, неки пуцњима из ватреног оружја, а дио тешким премлаћивањем до смрти, као командир у Војној полицији лично учествовао у одвођењу и стријељању дијела заробљеника, а такође, као командир, знао да њему подређени припадници Војне полиције врше незаконита одвођења и убиства заробљеника, те није ништа предузео да спријечи почињење злочина и казни починиоце.

 

Оптужени се терети за кривично дјело - ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. Кривичног закона БиХ.

 

С обзиром да се оптужени налази на подручју Аустрије, Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду предузети законом предвиђене активности за његово изручење и суђење у Босни и Херцеговини.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba