Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

03.01.2024. 08:53

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

- РИСТИЋ ЛАЗАРА зв. „Лазо“, рођеног 1958. године у Зворнику, држављанина БиХ,

- МИХАЈЛОВИЋ МЛАДЕНА зв. „Млађо“, рођеног 1973. године у Брегензу, Аустрија, држављанина БиХ,

- МИЛОШЕВИЋ  СРЕТЕНА,  рођеног 1959. године у Кладњу, држављанина БиХ и Р Србије,

- ИВАНОВИЋ ДРАГОЈЕ, зв. „Кићо“, „Милоје“ и „Радоје“, рођеног 1967. године у Зворнику, држављанина БиХ,

- БИРЧАКОВИЋ СТАНОЈЕ,  зв. Цане“,  рођеног 1972. године у Зворнику, држављанина БиХ и

- БИРЧАКОВИЋ МИЛОРАДА, зв. Пињо, рођеног 1963. године у Зворнику,  држављанина БиХ.

 

Оптужени се терете да су за вријеме широког и систематичног напада ВРС-а и МУП-а РС усмјереног против бошњачког цивилног становништва на подручју заштићене зоне УН-а Сребреница, у својству некадашњих високих званичника и припадника Зворничке бригаде, свјесно пружали помоћ припадницима удруженог злочиначког подухвата у почињењу геноцида над жртвама бошњачке националности након пада заштићене зоне УН-а Сребреница.

 

У оптужници се наводи да су оптужени учествовали у заробљавању и присилном затварању више од 800 бошњачких мушкараца и дјечака у фискултурну салу школе “Грбавци” у Ораховцу, те операцији транспорта заробљеника на мјесто стријељања на локалитетима у близини школе, гдје је  стријељано више од 800 жртава, а тијела жртава помоћу механизације укопавана у двије масовне гробнице. У намјери да сакрију извршени злочин, припадници чете војне полиције и позадинске чете Зворничке бригаде су уклонили трагове затварања и погубљења затвореника око школе и у фискултурној сали.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело геноцид из члана 171. тачка а) и б), КЗ-а БиХ у вези са чланом 180. став 1. и у вези са чланом 31. (помагачи) истог Закона.

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати саслушањем 141 свједока, међу којима више свједока уз мјере заштите, налазима и мишљењима вјештака војне и медицинске струке, као и прилагањем више од 500 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba