Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У БРИШЕВУ КОД ПРИЈЕДОРА 1992. ГОДИНЕ

03.01.2024. 08:28

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У БРИШЕВУ КОД ПРИЈЕДОРА 1992. ГОДИНЕ

  1. Брајић Вељка, рођеног 1953. године у мјесту Кркојевци,  Сански Мост, држављанин  Босне и Херцеговине, 
  2. Тарањац Слободана, рођеног 1956. године у мјесту Љубија, Приједор, држављанин Босне и Херцеговине, води се и други поступак по оптужници за ратне злочине,
  3. Каурин Ранка, рођеног 1950. године у Приједору, држављанин  Босне и Херцеговине,
  4. Џенопољац Бранка, рођеног 1941. године, у мјесту Сводна, Босански Нови, држављанин  Босне и Херцеговине,
  5. Топић Драшка, рођеног 1970. године у Приједору, држављанин Босне и Херцеговине.

 

Оптужени се терете да су, за вријеме широког и систематичног напада усмјереног на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју општина Сански Мост и Приједор, у својству високих команданата ВРС, Кризног штаба Љубија и припадника оружаних формација поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

Они се терете да су крајем мјесеца јула 1992. године планирали и учествовали у оружаном топовском и пјешадијском нападу на небрањено село Бришево и околна мјеста у близини Приједора, настањено углавном цивилним становништвом хрватске националности, приликом којег је у само неколико сати убијена 61 жртва, међу којима најмлађи дјечак од 16 година, а најстарија жртва имала је 81 годину, као и једна малољетна жртва бошњачке националности. Три лица су нестала и њихови посмртни остаци до данас нису пронађени. Приликом напада почињена су силовања и сексуална злостављања неколико жртава, а више десетина лица, углавном мушкараца, одведено је у незаконито затварање у приједорске логоре, те је неколико жртава преминуло током транспорта, а у логору Омарска убијена су најмање три затвореника довезена из Бришева. Приликом напада уништавани су и запаљени вјерски и цивилни објекти, а преживјело цивилно становништво из насеља Бришево и других сусједних насеља протјерано је и прислино пресељено са тог подручја, њих око 350 цивила, те након напада на наведена мјеста у њима није остао живјети нити један становник хрватске националности, а и данас у њему живи врло мали број повратника.

 

Тијела већег броја жртава су пронађена, ексхумирана и идентификована углавном током 1997., 1998. и 2001. године.

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 143 свједока, од чега 5 свједока који ће свједочити уз додијељене мјере заштите, два вјештака, као и прилагањем више од 300 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba