Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА У САВЈЕТУ МИНИСТАРА БиХ И ЈОШ ТРИ ЛИЦА

29.12.2023. 11:53

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ ПРОТИВ НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА У САВЈЕТУ МИНИСТАРА БиХ И ЈОШ ТРИ ЛИЦА

1.   Лучић Милоша, рођеног 1986. године у Сарајеву, држављанин БиХ

2.   Папаз Синише, зв. “Папе”, рођеног 1988. године у Сарајеву, држављанина БиХ и Р Србије

3.   Шеховац Далибора, рођеног 1986. године у Сарајеву, држављанин БиХ

4.   Ристовић Мирка, рођеног 1993. године у Палама, држављанин БиХ.

 

У оптужници се наводи да је оптужени некадашњи министар Министарства за људска права и избјеглице, Милош Лучић, поступао супротно одредбама које дефинишу и регулишу трошење и кориштење новчаних и материјалних средстава министарства тако што је лажно приказивао трошкове репрезентације, конзумације хране и пића о трошку министарства, те од оптуженог Синише Папаза набављао већу количину различитих фискалних рачуна који су већ плаћени од стране гостију у угоститељским објектима, исте преузимао и лажно представљао као трошкове репрезентације министарства или рачуне за конзумацију хране и пића у различитим угоститељским објектима лажно приказивао као трошкове настале за потребе министарства којим је руководио. Терети се и да је  на друге начине злоупотребљавао ресурсе и службену платну банковну картицу министарства за точење горива у различита возила која нису била у власништву министарства. Надаље, у оптужници се наводи да је оптужени Лучић Милош, користећи службено возило министарства (Ауди А6), вршио наводно одржавање возила изван одабраних и овлаштених сервиса, у чему су му помагали оптужени Шеховац Далибор и Ристовић Мирко, па су на тај начин презентовали трошкове који се нису десили и на тај начин остваривали незакониту имовинску корист.

 

У оквиру истраге евидентирано је више од 100 појединачних злоупотреба и незаконитих кориштења средстава министарства у различитим износима.

 

Оптужени Лучић терети се и да је присвојио средства министарства у виду електронске опреме (лаптоп и мобилни телефон), које је приликом раздужења са функције лажно пријавио да су украдени, да би исти били пронађени приликом претреса његове породичне куће.

 

Оптужени Лучић терети се за злоупотребу средстава у износу од  69.269,46 КМ, од чега му је оптужени Папаз помогао  да прибави незакониту имовинску корист у износу око око 15.900,00 КМ, оптужени Шеховац у износу од 12.195 КМ, те Лучић Милош прибавио оптуженом Ристовић Мирку имовинску корист у износу од 2080,00 КМ, при чему је Лучић Милош искориштавањем службених овлаштења причинио штету за Буџет БиХ у износу од 69.777,42 КМ.

 

Оптужени се терете да су починили:

 

- Лучић Милош кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. и проневјера у служби из члана 221. Кривичног закона БиХ

- Папаз Синиша кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 31.

- Шеховац Далибор кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 31.

- Ристовић Мирко кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 31.

 

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 120 свједока, три вјештака и прилагањем више од 400 доказних материјала.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba