Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА - ЈАВНОГ ПОДСТИЦАЊА НА ТЕРОРИСТИЧКЕ АКТИВНОСТИ

28.12.2023. 13:02

С обзиром да је утврђено да је починилац кривично дјело починио у стању неурачуњивости, предложена је мјера смјештања у одговарајућу здравствену установу.

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА - ЈАВНОГ ПОДСТИЦАЊА НА ТЕРОРИСТИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Тужилац из Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против 31-годишњака из Витеза, држављанина БиХ.

 

Истрага у овом предмету покренута је од стране Тужилаштва БиХ и SIPA-е након сазнања да лице са подручја Босне и Херцеговине, са интернет адресом регистрованом у БиХ, приступа страницама са радикалним терористичким садржајем у којем се величају структуре тзв. “ИСИЛ“-а, који је од стране УН-а проглашен терористичком организацијом.

 

Наведено лице вршило је превод текстова и садржаја на босански језик, као и преузимање садржаја, фотографија и снимака убистава војника, цивила и дјеце, те величања структура тзв. “ИСИЛ“-а и њихових активности на подручју Азије и Африке, чинећи те садржаје доступним већем броју лица са циљем потицања лица у БиХ на вршење терористичких активности.

 

Даљим активностима агенција за провођење закона, осумњичено лице је идентификовано и лоцирано на подручју Витеза.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - јавно подстицање на терористичке активности из члана 202а., а у вези са чланом 202д. Кривичног закона БиХ.

 

Истрагом и вјештањем утврђено је да је починилац кривично дјело починио у стању неурачуњивости изазване усљед посттрауматског стресног поремећаја, уз коморбидитете тешких депресивних епизода, због чега је у оквиру оптужнице предложено упућивање оптуженог у одговарајућу здравствену установу.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba